SEGRE

COL·LABORACIÓ

Pressupostos i participació

grup municipal de C’s Lleida

Pressupostos i participació

Pressupostos i participació

Creat:

Actualitzat:

Pressupostos i participació. O el que és el mateix, pressupostos participatius. Una proposta que Ciutadans portava en el programa amb el qual es va presentar a les eleccions municipals del 2015, i que creiem que ha arribat el moment de donar-li forma i portar-la a terme. Per què ara i no l’any passat? Perquè des del grup municipal vam creure convenient conèixer primer a fons la situació econòmica de l’ajuntament, la capacitat dels equips tècnics per abordar la complexitat d’un projecte com aquest i el grau d’acceptació que podria tenir per a la societat lleidatana. I ara és el moment.

Creiem que els veïns s’han d’implicar en les propostes d’inversió de la ciutat, conèixer com es realitzen, el cost econòmic i tècnic que comporten i, després, tenir la satisfacció de veure com s’executen. Després d’analitzar els diferents mètodes que s’han aplicat en altres municipis, Ciutadans ha optat per presentar una proposta pilot assenyada i assequible, que més tard pugui ser més desenvolupada i més dotada econòmicament.

En resum, proposem que un milió d’euros d’inversions es reservi per a una partida específica de pressupostos participatius. Creiem que es pot obrir la participació a totes aquelles persones majors de 16 anys empadronades a Lleida. Durant el primer trimestre del 2017, s’obrirà un període de recollida de propostes a través del web de la Paeria i de forma presencial als consells territorials de la ciutat.

D’aquestes propostes, tots els ciutadans de Lleida podran votar fins a triar cinc projectes guanyadors, que s’hauran d’executar per part de l’ajuntament. Òbviament, hi haurà d’haver limitacions a aquestes propostes, com ara que siguin viables tècnicament i econòmicament parlant, que no puguin superar el 50% del total del pressupost, que no contravinguin la llei o ordenances municipals, etc.

Els equips tècnics de l’ajuntament seran els encarregats de l’anàlisi de la viabilitat de les propostes, i al final seran els veïns els que decidiran quines són les seues favorites. I és molt important que siguin precisament els veïns els impulsors, actors i responsables de les propostes. Sense martingales ni intromissions de partits polítics que l’únic que busquen és fagocitar idees i presentar-les com a pròpies per posar-se medalles pel camí.

Uns pressupostos participatius consisteixen a fer possible la implicació ciutadana transcendint els partits, que ja porten a terme la seua tasca política diària, tant de govern com d’oposició. Des de Ciutadans, som molt conscients de les dificultats que comporta una proposta nova com aquesta. Des de la falta d’implicació de la ciutadania, que pot ser que no se senti cridada a implicar-se en aquest projecte, fins al fet que les propostes que es presentin siguin irrealitzables, passant per la complexitat de l’elaboració i les licitacions d’aquestes.

Però també creiem que vivim en una ciutat amb una societat madura, participativa i que desitja ser responsable del bon funcionament i desenvolupament de Lleida. I creiem que ha arribat el moment no només de donar-li veu, sinó també de donar-li capacitat executiva. Fem-ho possible.

Pressupostos i participació

Pressupostos i participació

tracking