SEGRE
Crim sense criminal

Crim sense criminal

Creat:

Actualitzat:

La delinqüència produeix episodis sorprenents per a l’opinió pública, que són els delictes que, fins i tot coneixent-se l’autor, aquest no pot ser condemnat pel fet d’establir-ho així el Codi Penal. Quines són aquestes causes? La primera és que l’autor sigui menor de 18 anys; en aquest cas, només el Tribunal Tutelar de Menors podrà enjudiciar-lo, no haurà d’ingressar a la presó, ja que el sentit i la durada de les penes són d’altres. Aquesta setmana ha estat detinguda a Barcelona una banda de lladres que utilitzava menors per robar, beneficiant-se d’aquesta circumstància. Tenir una anomalia o alteració psíquica que impedeixi comprendre la il·licitud d’un fet constitueix també causa d’exempció de responsabilitat. Estar intoxicat de forma plena pel consum de drogues, alcohol o estupefaents, no buscat per tal d’animar-se a cometre el fet, comporta també l’exempció de responsabilitat, incloent-hi aquí els qui es troben sota la síndrome d’abstinència i els qui pateixen alteracions en la percepció des del naixement o la infantesa. En defensa de la societat, en aquests casos, els jutges sempre podran aplicar mesures cautelars per evitar que la situació es reprodueixi.

Legítima defensa i estat de necessitat?

Qualsevol ciutadà pot trobar-se en una situació de patir una agressió il·legítima i veure’s obligat a repel·lir-la en defensa dels legítims interessos propis. Només el ciutadà està exempt de responsabilitat sempre que faci servir amb l’obectiu d’impedir-la o repel·lir-la un mitjà racionalment necessari per a aquesta finalitat, i sempre que no hagi existit per part de qui es defensa cap tipus de provocació. Si per evitar un mal propi o aliè es lesiona un bé jurídic d’una altra persona o s’infringeix un deure, el mal causat no podrà mai ser més gran que el que es prova d’evitar, qui es defensa no ha d’haver provocat la situació i no ha de tenir pel seu ofici o càrrec l’obligació de sacrificar-se.

Consell legal

Davant d’aquestes situacions de delictes certs sense delinqüents que puguin ser condemnats, què pot fer la víctima per rescabalar-se dels perjudicis soferts? En cas de menors, la responsabilitat civil subsidiària recauria en els seus pares, i l’actual legislació permet en supòsits de delictes violents i insolvència de l’autor acudir a les indemnitzacions que per a aquests casos té previstes actualment l’Estat, i que es troben fixades en un Decret que determina les quantitats a percebre.

tracking