SEGRE
Ventres de lloguer?

Ventres de lloguer?

Creat:

Actualitzat:

Sabia vostè que segons estadístiques oficioses, més de 1.200 parelles espanyoles, heterosexuals o no, van acudir a aquest procediment el 2015 per tenir un o diversos fills? El cost econòmic d’aquest mètode només és a l’abast d’economies privilegiades, ja que suposen desemborsaments d’entre 100.000 i 200.000 euros. El títol del tema d’avui potser pot ferir la sensibilitat femenina al considerar denigrant per a la dona el fet de frivolitzar els nou mesos d’un embaràs, per la qual cosa, a partir d’ara, prefereixo denominar-lo amb el qualificatiu més tècnic de “maternitat subrogada”.

La maternitat subrogada és il·legal a Espanya?

La filiació al nostre país ve lligada al fet físic del part, per la qual cosa resulta impossible inscriure al Registre com a fill propi l’obtingut pel procediment de “ventre de lloguer”. Des de l’any 2006 es va establir amb claredat que “serà nul de ple dret el contracte pel qual es convingui la gestació, amb o sense preu, a càrrec d’una dona que renuncia a la filiació materna a favor d’un contractant o un tercer”. La raó que les parelles espanyoles vagin als Estats Units, Rússia, Ucraïna i l’Índia és perquè allà es permet legalment la maternitat subrogada. La implantació a l’úter de la mare de lloguer d’un òvul i espermatozoide fecundats in vitro o la simple fecundació amb esperma del futur pare a l’òvul de la mare de lloguer mitjançant inseminació artificial són els dos mètodes que es fan servir comunament.

Com es legalitzen fills obtinguts mitjançant mares de lloguer fora d’Espanya?

La resposta és que això només pot donar-se en determinats casos i circumstàncies. La Direcció de Registres i Notariat només ho permet quan el procediment de maternitat subrogada s’hagi realitzat en un estat que la llei l’empari i que l’esmentat país emeti una sentència ferma on un jutge certifiqui que la mare o ventre de lloguer va realitzar el procés d’embaràs sense cap tipus de coacció, confirmant que la paternitat i la maternitat del futur nadó és dels pares que la van contractar. L’únic país que emet aquest tipus de sentències són els Estats Units d’Amèrica.

Consell legal

Com a advocat i davant de la immensa quantitat de nens que podrien ser adoptats o acollits i no ho són, se’m fa molt difícil recomanar el procediment de la maternitat subrogada. Simplificant ara el cost d’una adopció i la seua burocràcia, molts nens desemparats podrien tenir una llum en el seu futur, que avui per desgràcia se’ls presenta molt complicat.

tracking