SEGRE

COL·LABORACIÓ

Els lots de Nadal: un dret dels treballadors?

Doctor en Dret. Professor de l’Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida, Adscrita a la UDL

Els lots de Nadal: un dret dels treballadors?

Els lots de Nadal: un dret dels treballadors?

Creat:

Actualitzat:

La cistella o lot de Nadal és una tradició que va néixer a l’antiga Roma i es va consolidar a Espanya a finals del segle XIX. A mitjans del segle XX, els conductors de vehicles ja deixaven regals i cistelles de Nadal als pedestals dels policies locals que dirigien el trànsit. En l’actualitat, els lots o cistelles de Nadal consisteixen en una sèrie de productes típics (embotits, pernils, dolços, begudes, etc.) que les empreses regalen als clients, però que sobretot va destinada als treballadors. És una forma habitual que tenen les empreses, sobretot mitjanes i petites, de fidelitzar els empleats.

La concessió d’aquests obsequis és una tradició que durant els anys de crisi va disminuir de manera molt important (al 2008, el 39% dels treballadors rebien una cistella de Nadal). Durant la crisi, les caigudes de les seves vendes van ser el 30%. A partir de l’any 2014 es va recuperant aquest costum mil·lenari i molt desitjat pels treballadors.

Però, quines conseqüències jurídiques té la cistella de Nadal en l’àmbit laboral? El dret dels treballadors a rebre una cistella o lot nadalenc, sembla clar quan així ho disposa una llei. Però, què succeeix quan simplement és un costum de l’empresa que no està regulat de forma explícita? Pot l’empresari al·legar una mala situació econòmica per a suprimir-la? Pot l’empresari suprimir aquest obsequi de forma discrecional i sense al·legar cap causa? Què diuen últimament les resolucions judicials al respecte i que en alguns casos hi ha contradiccions entre elles?

Hem de ressaltar inicialment que al contrari de la paga “extra”, que molts treballadors perceben en aquestes dades nadalenques, la cistella no acostuma a incloure’s dins del contracte de treball de l’empleat. Els treballadors, que han vingut rebent de forma habitual o regular tots els anys la tan tradicional, popular i valorada cistella, la consideren un dret adquirit o un simple “regal” concedit per part de l’empresa? Aquesta qüestió és important de clarificar. Perquè si és un dret adquirit, una de les parts, que és l’empresa, no pot eliminar-la ni modificar-la unilateralment. Si fos un simple i voluntari regal, l’empresa pot fer el que estimi més convenient.

Al respecte el Tribunal Suprem (TS), en una recent sentència del 2016, creant jurisprudència i fent un gir de 180º respecte a la primera dictada el 1994, estableix que les empreses que han concedit cistelles de Nadal als seus empleats de forma habitual, regular, continuada i persistent en el temps i amb una voluntat clara i inequívoca de concessió unilateral i voluntària, expressa o tàcita d’aquesta condició més beneficiosa, són obligades a mantenir aquest benefici, fins i tot quan l’empresa al·legui que no pot donar-la per la situació de greu crisi econòmica que pateix. Aquesta sentència modifica la doctrina anterior que indicava que no hi ha condició més beneficiosa, sinó una pura liberalitat de l’empresari i que, per aquest motiu, en qualsevol moment està facultat per suprimir els lots o cistelles, al considerar que era una simple pràctica empresarial i no una voluntat constitutiva de reconèixer un dret.

Per tant, el TS subratlla que perquè la concessió d’una cistella pugui convertir-se en una condició més beneficiosa i per tant un dret adquirit per als treballadors, no és suficient que es tracti d’un simple gest de generositat o tolerància de l’empresari, sinó que aquesta concessió, ha de reunir els requisits de reiteració i ser habitual (la simple reiteració s’interpreta pels tribunals de justícia com a sinònim d’un acte inequívoc de voluntat constitutiu d’un dret i no d’una pura liberalitat o concessió graciable i voluntària, i a més a més, ha de formar part d’un acord contractual tàcit que serà vàlid mentre les parts no acordin un altra cosa o mentre no sigui compensada o neutralitzada per una norma posterior legal o pactada en conveni col·lectiu que sigui més favorable. Aquesta concessió col·lectiva, que no es pot modificar o suprimir de forma unilateral per part de l’empresari, sinó que s’ha de fer mitjançant un nou pacte col·lectiu que sigui més favorable, o una modificació substancial de les condicions de treball segons estableix l’Estatut dels Treballadors.

Cal també ressaltar que els drets adquirits es consoliden amb el temps partint d’una voluntat inequívoca i sostinguda per part de l’empresa de proporcionar als empleats una condició més beneficiosa per damunt de l’establert en les fonts legals i sense necessitat que estigui recollit en el conveni o contracte laboral. D’aquesta manera, l’entrega anual de cistelles de nadal o un altre tipus de bonificació que es vagi realitzant de forma habitual al llarg del temps es podria considerar com un dret adquirit, sempre i quan no s’hagi vinculat a certes condicions. El costum, en aquest cas, es converteix en dret.

En tot cas, a tots els treballadors i ciutadans en general, que rebin o no cistelles o lots de Nadal, moltes felicitats i els desitjo molt bones festes nadalenques.

tracking