SEGRE
Avalar és pagar?

Avalar és pagar?

Creat:

Actualitzat:

Els anglesos, amb el seu habitual sentit pràctic, solen dir “avalar és pagar”. Quantes ruïnes familiars han tingut el seu fonament en el desconeixement de les conseqüències d’un aval atorgat davant d’un banc o una entitat financera per aconseguir un préstec a favor d’un familiar o un amic? Aquí i ara, avalar és sinònim de pagar? Vegem el que, segons la llei, es pot esdevenir.

Diverses formes d’aval

Les nostres lleis permeten avalar de diferents maneres. Es pot avalar de forma solidària, és a dir, amb les mateixes condicions i obligacions que ho fa el deutor i amb una extensió de garanties idèntica. Es pot avalar juntament amb altres de forma limitada i només sobre una determinada quantitat del deute, sense renunciar als beneficis d’exclusió i de prelació, podent avalar només amb els nostres béns presents, excloent-ne de forma expressa els béns que en el futur puguem adquirir. Recordi que els efectes d’un aval no s’extingeixen amb la mort de l’avalador, ja que les seues obligacions es traslladen als hereus.

Precaucions a prendre abans de firmar un aval

Abans de firmar un aval, convé conèixer i analitzar totes les obligacions concretes que s’assumeixen, per a la qual cosa serà bo tenir prèviament còpia del contracte que es firmarà davant de notari i així poder examinar-lo. La prudència aconsella també tenir prou informació sobre la capacitat i situació financera de la persona o empresa que s’avala, per poder calibrar les possibilitats que té per tal de complir la seua obligació, ultra conèixer totes les possibles causes que donaran lloc al venciment anticipat de la garantia de pagament.

Consell legal

Avalar pot ser, al nostre país, i en determinats casos, sinònim de pagar. Recordi que, una vegada efectuat l’aval, vostè no pot desaparèixer del contracte abans del pagament total del deute sense que hi hagi prèviament l’autorització de l’entitat financera o bancària davant de la qual es va prestar l’aval, cosa que rarament succeeix. Els tribunals solen atorgar la nul·litat de l’aval en casos comptats, com són una manifesta desproporció partint de la Llei de Consumidors i Usuaris o quan el contracte d’aval ha estat obtingut mitjançant coacció o violència, o es constati que es va atorgar l’aval en circumstàncies que poden determinar i provar l’existència d’un error invencible en qui el va firmar. Aquí es pot recomanar la lectura pausada de l’anomenada lletra petita del contracte. Si l’avalador paga, sempre li queda la possibilitat de reclamar l’import d’allò pagat al deutor principal.

tracking