SEGRE
Drogues noves la Nit de Cap d’Any

Drogues noves la Nit de Cap d’Any

Creat:

Actualitzat:

Un any més, batem a Europa el record en consum i tràfic de drogues. La nostra policia divideix en aquests dies el seu treball en dos clares fases: la preventiva, realitzada a partir del novembre per localitzar i detenir els qui emmagatzemen tota mena de material estupefaent per proveir el mercat de les festes nadalenques i una altra, centrada en la Nit de Cap d’Any, data estel·lar en distribució i consum de drogues.

Drogues noves, nous problemes

Dos drogues, fins ara inèdites, s’emporten la palma del perill i la destrucció fisicomental, una d’aquestes, denominada marihuana sintètica, coneguda com a spice, substància no inclosa encara en la llista de substàncies estupefaents, resulta indetectable per als mètodes d’anàlisi tradicionals.

Mallorca i Barcelona han estat les plataformes de la seua difusió, i dos centres mèdics, Son Espases i el Clínic, són els únics que disposen de mitjans per detectar-la, encara que a un cost deu vegades superior a les anàlisis habituals.

D’agradable olor de cítrics es dilueix amb facilitat en tota classe de líquids. Escopolamina, és el nom tècnic de l’altra nova droga coneguda vulgarment com burundanga, capaç de deixar anímicament inerta la persona que la consumeixi o a qui li sigui subministrada proporcionant un escenari idoni per a la perpetració de tota mena d’abusos sexuals davant de la incapacitat de la víctima per oferir resistència.

El pes de la llei

El nostre Codi Penal castiga durament el fet de facilitar, promoure o oferir el consum il·legal de drogues tòxiques, i castiga així mateix la possessió de tals substàncies per a les esmentades finalitats.

Les penes són de fins a sis anys de presó i multa del triple del valor de la droga. Les penes poden ser superiors als sis anys si es donen circumstàncies especials com per exemple oferir-les a menors, ser qui les ofereix, educador o funcionari, o pertànyer a organització criminal, entre moltes d’altres.

Consell legal

Avui tota prevenció és poca per no ser víctima o autor d’un delicte contra la salut pública. Al tradicional llistat de l’haixix, cocaïna i heroïna s’uneix la potencial projecció que dóna la barreja amb l’alcohol.

Facilitar, vendre, emmagatzemar drogues i substàncies estupefaents en una quantitat que superi la corresponent al consum per a ús propi, en aquestes dates ocasionals, pot destrossar una vida jove o adolescent, conduint-lo directament al compliment obligat de dures penes de presó.

tracking