SEGRE
Els regals                   i la llei

Els regals i la llei

Creat:

Actualitzat:

Reis és temps de regals. Regalar no és sempre una cosa innòcua per a la llei. Regalar segons circumstàncies, formes i intencions pot tenir diverses conseqüències legals que descobrirem a continuació.

El regal amb efectes en divorci i testament

Quants esposos han quedat desagradablement sorpresos quan els jutges a Catalunya, al fixar qualsevol de les dos indemnitzacions que pot percebre l’esposa en cas de divorci, comptabilitzen com a regal molts mobles i immobles que va posar l’espòs a nom de l’esposa en les seues èpoques felices?

Quants pares han entregat a un dels seus fills determinats béns creient que ho feien a compte de llegítima i, després, tals béns són qualificats judicialment com a regal al no constar en escriptura pública que les entregues s’efectuaven “a compte de llegítima”? Regalar, com es veu, té conseqüències legals diferents a la simple entrega d’un obsequi.

El regal com a possible causa de delicte

El regal pot ser també instrument de delicte quan es fa servir per corrompre o obtenir resolucions irregulars d’un funcionari o autoritat pública. Els mitjans de comunicació fan notícia diària del suborn o delicte de suborn consisteix precisament en l’obtenció per a si o per a tercers d’una concessió o benefici irregular sota pagament o promesa de pagament o qualsevol altra classe de benefici. Avui, a l’anterior s’afegeix el nou delicte de “corrupció entre particulars”, consistent també a acceptar, concedir o sol·licitar qualsevol tipus o irregularitat a persona o empresa amb la qual el sol·licitant està negociant en nom de qui representa i en lloc de fer-ho en benefici d’aquesta ho fa mogut pel profit propi i en contra dels legítims interessos que representa en l’esmentada operació comercial o industrial en què intervé. Tant en el cas de corrupció amb funcionaris i autoritats com en el de corrupció entre particulars s’ha generat avui un corrent, acceptat pels tribunals, que porta a considerar que no és un regal l’obsequi que no supera els 30 euros d’import.

Consell legal

Regali com a acte de reconeixement o obsequi, però regali sempre conscient de les seues conseqüències. Fugi de regalar per obtenir alguna cosa d’autoritats i funcionaris, ja que això pot fer-lo coautor o còmplice d’un delicte de suborn. En l’àmbit civil, consulti un advocat abans d’obsequiar amb regals d’importància cònjuges i hereus forçosos.

tracking