SEGRE

COL·LABORACIÓ

Vent de ponent per un país de comú

Diputat al Congrés Per les terres de Lleida, Pirineu i Aran (En Comú Podem)

Vent de ponent per un país de comú

Vent de ponent per un país de comú

Creat:

Actualitzat:

El nou espai polític pel canvi està en avançada gestació. Una nova eina que donarà noves respostes a les velles preguntes i, alhora, noves solucions per encarar els nous reptes de país. Un projecte en el qual, des de la vegueria de Ponent, des de l’Oest de Catalunya, des de les planes, valls i aiguamolls de més enllà de la Panadella, mereixedores de deixar de ser la motxilla del país i ocupar el lloc que pertoca en el mosaic català, tenim molt a dir.

La crisi de la correlació de forces que des de fa mig segle han governat el nostre entorn, posades al servei dels que més tenen i causants d’un creixement desigual i insostenible, l’atac recentralitzador a les institucions i el menyspreu despòtic a les demandes socials per part d’aquells que han posat la democràcia al servei de benefici d’uns pocs, urgeixen teixir un nou paradigma de país.

A Ponent estem cridats a participar d’aquest nou subjecte que planti cara i, alhora, formuli models alternatius. Perquè tot i que tradicionalment les terres de Lleida som el territori graner, fruiter i granger que alimenta el país, patim un creixement econòmic notablement per sota de la mitjana catalana. Les davallades en el sector primari, no compensades amb el necessari desenvolupament industrial, comercial i d’infraestructures de transport i comunicacions, ens situen en un horitzó d’incerteses i precarietats.

D’igual manera, la focalització de les inversions al territori en grans projectes de viabilitat incerta i deficient planificació (com el Canal Segarra-Garrigues o l’aeroport d’Alguaire), mentre es cronifiquen els dèficits en eixos de transport estratègic (com la sortida natural al port de Tarragona per la N-240, la connexió amb França per la N-230 o l’antiquada xarxa ferroviària), el creixement desmesurat del cost de la vida (un 40% els darrers quinze anys), la precarització laboral (un de cada quatre contractes és de menys d’una setmana), o les retallades en el sector públic (amb un descens d’un miler de funcionaris els darrers tres anys), són algunes dels llums d’alarma que ens empenyen, també i amb força des de Ponent, a construir una nova hegemonia de país que condueixi al canvi de paradigma polític, social, econòmic i mediambiental.

I aquesta alternativa ja ha començat a aixecar-se des de sota. Hereva dels moviments ciutadans que els darrers temps han fet sentir la seva veu per la democràcia real, la justícia social i la sobirania del poble, i compromesa amb el llegat d’aquelles dones i homes que, molt abans que nosaltres, van posar esquena, mans i cap a forjar un catalanisme popular i d’esquerres, entomem aquests actius per afrontar els reptes dels nous temps: de les desigualtats socials, dels desequilibris territorials, de la globalització dels mercats, del canvi climàtic i de la negació de les sobiranies. L’esperança ja ha arribat a les institucions, com constata l’entrada de les forces del canvi als ajuntaments del país o les victòries a les dues darreres conteses estatals, però ara és l’hora de fer un salt endavant per fer realitat que el canvi arreli a cada racó de Catalunya.

Per això, un seguit de dones i homes de Ponent treballem amb un somriure per forjar la nova força que encararà les bases d’un país en comú i perquè la gent de les terres de Lleida, Pirineu i l’Aran hi tinguin el paper que mereixen en la Catalunya que tracem entre totes i tots. Algunes arriben derivades de múltiples lluites i mobilitzacions, i molts d’altres, sense provenir de militàncies socials ni polítiques, però des de la constatació de la necessitat del canvi, volen posar les seves experiències personals, potencialitats professionals i entusiasme compromès al servei del bé comú i de la construcció de l’alternativa de país. Som conscients que la suma de totes i tots, per damunt de sigles, orígens i tradicions, ens fa més fortes i que només des de la gent, en l’exercici d’una participació colze a colze, es pot construir un nou país just, sobirà, net, optimista i solidari.

I ja ho hem començat a demostrar allí on som presents, plantant cara als intents privatitzadors de la sanitat i l’educació i a la mercantilització de l’aigua i els serveis bàsics, emprenent polítiques de defensa del preu just agrari i d’oposició als excessos de les empreses alimentàries dominants, frenant els abusos dels oligopolis energètics, potenciant accions per l’equilibri territorial i la millora de les infraestructures... Però és llarg el camí a recórrer i és poderosa la resistència dels grans interessos especulatius i dels seus còmplices polítics, a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Per això, ara i aquí, tothom està cridat a participar-hi. Tot aquell que vulgui sumar-se a la construcció del nou país, té lloc en un procés que encarem en comú i des de la base. Les dones i els homes de Lleida som també la llavor del canvi: som el vent de ponent que airejarà el país des de la Franja fins a la costa mediterrània.

tracking