SEGRE

SAPIGUEM LA LLEI

La utilització de menors per cometre delictes

La utilització de menors  per cometre  delictes

La utilització de menors per cometre delictes

Creat:

Actualitzat:

Els últims esdeveniments, pel que fa al descobriment d’organitzacions que utilitzen menors per cometre furts i robatoris a les grans ciutats, l’avui molt d’actualitat cas Nadia, així com altres en els quals no podem ni tan sols visualitzar els rostres dels menors, precisament per haver estat utilitzats per cometre delictes concrets els autèntics autors dels quals s’escapen a la sanció penal ja que els menors no poden ser sancionats com a tals beneficiant-se econòmicament del delicte els criminals que els utilitzen, estan a l’ordre del dia.

Catàleg de delictes realitzats amb utilització de menors

Si es fa servir violència, intimidació, engany o s’abusa del menor vulnerable per utilitzar-lo en treballs o pràctiques semblants a l’esclavitud o mendicitat, són situacions que la llei castiga amb greus penes de presó. Si es realitza l’explotació sexual de menors, inclosa la pornografia, o són utilitzats per realitzar altres activitats de caràcter delictiu com són les descobertes últimament com les de tràfic d’òrgans extrets il·lícitament al menor atesa la seua situació de necessitat o vulnerabilitat, resulta evident que no els queda a aquests cap altra alternativa acceptable que sotmetre’s a l’abús.

La protecció legal

El Codi Penal, en la seua última reforma, ha establert una àmplia protecció per a supòsits d’utilització de menors comprenent no només el cas de delictes comesos en territori espanyol, sinó que s’estén als efectuats “des d’Espanya o en trànsit o amb destinació a ella”. Se sancionen amb dures penes de presó de 8 a 12 anys els qui acollissin, rebessin, transferissin o intercanviessin menors. És tot això suficient? La resposta és no, al constatar que els òrgans de vigilància, control i protecció evidencien una falta de mitjans i d’especialistes alarmant.

Consell legal

El problema és avui de grans dimensions. N’hi ha prou de comprovar com les primeres víctimes del conflicte dels refugiats són els menors desemparats i la seua utilització per màfies i organitzacions criminals.

Només la denúncia dels particulars quan tinguin constància i coneixement d’una situació irregular patida per un menor poden reduir el problema. La nostra sensibilitat i responsabilitat col·lectiva poden evitar tanta perversitat.

Milers de menors ocupen carrers i places a les nostres ciutats, en situació anòmala i sense rumb que els ciutadans estem obligats a orientar.

La utilització de menors  per cometre  delictes

La utilització de menors per cometre delictes

tracking