SEGRE

L?ADVOCAT L?INFORMA

Les despeses de la hipoteca: una altra clàusula abusiva

Les despeses de la hipoteca: una altra clàusula abusiva

Les despeses de la hipoteca: una altra clàusula abusiva

Creat:

Actualitzat:

Al contractar un préstec hipotecari es generen una sèrie de despeses, que són: la factura de la notaria, la del Registre de la Propietat i l’Impost d’Actes Jurídics Documentats. El total d’aquests costos varia d’un cas a l’altre, però en una hipoteca mitjana de 150.000 € pot ascendir a uns 3.000 € aproximadament. Segons dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), es calcula que són al voltant de 6 milions les hipoteques afectades, la qual cosa suposaria un cost de 18.000 M € per als bancs. Habitualment, entre les clàusules dels préstecs hipotecaris, s’establia que qui els assumiria seria el sol·licitant del préstec (prestatari), generant-se un desequilibri que perjudicava el consumidor.

El Tribunal Suprem en la seva sentència de 23 de desembre del 2015, va declarar abusives les clàusules per les quals alguns bancs imposaven als seus clients el pagament de totes les despeses de formalització d’hipoteques, a l’entendre que haurien de ser ells els qui les assumissin, almenys parcialment. Aquestes clàusules són abusives perquè les entitats financeres són les principals interessades a documentar i inscriure en registres públics l’escriptura de préstec amb garantia hipotecària, ja que això els permet acudir a un procediment d’execució especial en cas d’incompliment del contracte.

A més, la sentència referida va considerar que l’Impost d’Actes Jurídics Documentats havia de ser costejat pel banc o entitat prestadora. L’important és que arran de l’esmentada decisió judicial els bancs hauran de reintegrar l’abonat pels esmentats conceptes al prestatari. A aquesta resolució l’han seguit altres que declaren nul·la, per abusiva, la clàusula que traspassa totes les despeses de constitució al consumidor d’aquests productes.

Així, com a exemple, citem la dictada per un Jutjat de Granollers que ha anul·lat la clàusula terra d’una hipoteca i ha condemnat l’entitat bancària a tornar 3.371 € de despeses i impostos derivats del préstec, a l’entendre que les dos parts els havien de pagar de forma “equitativa”. S’ha d’aclarir que les despeses que es podran reclamar són únicament les corresponents a la formalització de la hipoteca, i no les de la compravenda, en el cas que n’hi hagués hagut. Per tal d’evitar un col·lapse de demandes als Jutjats, s’estan buscant per diverses entitats possibles mecanismes que ofereixin una solució (arbitratges, mediació…). En el futur haurem d’estar pendents del rumb que prendran les esmentades iniciatives.

Cal advertir que aquelles persones que es vegin afectades per l’esmentada clàusula abusiva poden reclamar a les seves entitats bancàries en el termini de quatre anys, a comptar des de l’endemà a la data de la sentència de 23 de desembre del 2015 dictada pel Tribunal Suprem (és a dir, abans del dia 24 de desembre del 2019), el reintegrament d’aquelles quantitats. En el supòsit que es vegi afectat per l’esmentada situació, li aconsellem que acudeixi a un professional que pugui informar-lo sobre com pot fer-ho i quines són les vies més indicades per reclamar aquestes despeses

.

Les despeses de la hipoteca: una altra clàusula abusiva

Les despeses de la hipoteca: una altra clàusula abusiva

tracking