SEGRE
Advocats

Advocats

Creat:

Actualitzat:

Barcelona i Madrid tenen cadascuna més advocats que la totalitat dels existents a totes les grans capitals europees. L’advocacia al nostre país té un protagonisme fora del que acostuma a ser habitual gràcies a la seua permanent lluita que té com a finalitat evitar abusos del poder contra els ciutadans, que defensa els seus drets i llibertats alhora que exercita les seues clàssiques funcions d’acusació i defensa en el curs dels processos penals.

Què fan, com treballen, quant cobren els advocats?

Avui dos lleis –lliure competència i llibertat de mercat– impedeixen fixar preus en els serveis professionals de l’advocat, convé doncs, a l’hora d’encarregar un cas, firmar un pacte d’honoraris fixant treballs a realitzar, preu i quan es pagaran els serveis. Això últim no impedeix que l’advocat pugui realitzar una important tasca social a través de dos institucions: l’advocat d’ofici i l’advocat de justícia gratuïta. L’advocat d’ofici garanteix que cap investigat o acusat pugui declarar davant la policia, el jutjat o els tribunals sense assistència tècnica d’un advocat en els casos en què no se’n designi un de concret. Tenir advocat d’ofici no vol dir tenir advocat gratis si el defensat és solvent, ja que per tenir-lo de forma gratuïta s’haurà de passar un tràmit on haurà d’acreditar-se la falta de mitjans econòmics d’aquella persona i, només llavors, es designa un advocat de justícia gratuït.

Els advocats en la societat informatitzada i mediàtica

Segle XXI és sinònim de complexitat i especialització, Europa obliga els advocats a publicitar-se amb la seua concreta especialitat. Aquí això encara no s’ha regulat. Vosaltres us deixaríeu tractar un traumatisme per un oculista? Lògicament no, ja que si no es preocupa de l’especialització de l’advocat a qui confia l’assumpte, podem trobar-nos amb el cas del ciutadà amb el trau al cap que ha anat a l’oculista. La setmana passada vaig veure la cara de sorpresa d’una parella quan una companya especialista en matrimonial els va facilitar la realització d’un divorci en un temps rècord de 24 hores, aprofitant les circumstàncies de fer-ho de comú acord, sense fills i utilitzant l’últim i modern procediment de fer-ho davant de notari.

Consell legal

M’agradaria que tots tinguéssim “mentalitat japonesa” (pagar al metge per, amb els seus consells, no caure malalts). Creieu-me, si teniu un problema no dubteu a consultar-lo amb l’advocat, els vostres drets són importants, no jugueu amb ells, acudiu a l’especialista.

tracking