SEGRE

SAPIGUEM LA LLEI

Els delictes de caça, els grans desconeguts

Els delictes de caça, els grans desconeguts

Els delictes de caça, els grans desconeguts

Creat:

Actualitzat:

La societat ha quedat sorpresa per l’absurda mort de dos servidors públics a causa de l’exercici irregular del noble esport de la caça. La immediata reacció ha estat adoptar mesures precipitades, al meu parer incompletes, en les quals s’acorda dotar d’armilles antibales i millors armes els nostres agents rurals. La societat necessita els caçadors, entre altres finalitats, per evitar l’excessiva proliferació d’espècies animals que amenaça l’agricultura i que altera l’equilibri ecològic dels camps i els boscos.

Quins són els delictes de caça i quines penes comporten?

La protecció de la flora i fauna imprescindibles per al correcte equilibri de la naturalesa ha portat a dibuixar conductes concretes de caràcter delictiu sancionades amb importants penes. La caça o pesca d’espècies amenaçades, el fet d’impedir i dificultar la seua reproducció o emigració pot portar els autors a complir penes de presó de quatre mesos a dos anys, més la inhabilitació especial per caçar de dos a quatre anys. Si la caça o la pesca són de les només prohibides per normes específiques diferents de les anteriors, poden suposar a l’infractor penes d’inhabilitació per a la caça de dos a cinc anys més una multa de vuit a dotze mesos. El fet d’alliberar espècies, flora o fauna no autòctona que perjudiquin l’equilibri ecològic comporta penes de presó de quatre mesos a dos anys més una multa de vuit a vint-i-quatre mesos.

Talar, cremar o recollir, perjudicant el medi ambient, espècies de flora, així com traficar il·legalment amb animals protegits són delictes castigats amb idèntica pena que l’anterior.

Armes, cervell i conflicte

El conflicte entre caçadors i agents rurals amb armes pel mig posa en relleu les profundes carències de coneixements psicològics específics que afecten cada una de les parts.

Els caçadors segueixen passant uns insuficients i antiquats exàmens psicològics que haurien de ser actualitzats per tenir més eficàcia real. D’altra banda, quan vol protegir-se en gran manera els nostres agents rurals, lluny d’ampliar la seua formació en el coneixement psicològic de les situacions de conflicte, només es pensa en armilles i armes, i s’ignora que una armilla no cobreix la totalitat de les parts vitals del cos i que el potencial d’una arma, si és utilitzada de manera imprudent, pot portar problemes als nostres rurals.

Consell legal

Successos que costen vides a causa de la caça no s’han de produir mai. Millorar la formació de caçadors i agents rurals és el repte imprescindible que ha d’afrontar la nostra societat, si vol evitar successos luctuosos futurs.

tracking