SEGRE

SAPIGUEM LA LLEI

Separació i divorci davant de notari

Separació i divorci davant de notari

Separació i divorci davant de notari

Creat:

Actualitzat:

com,

de quina forma i qui pot accedir a aquestes noves modalitats de separació i divorci davant de notari? Separació i divorci són coses diferents, ja que la separació consisteix únicament en la suspensió dels efectes del matrimoni en concret, l’obligació de la vida en comú i el seu règim econòmic, mentre que el divorci constitueix la ruptura del vincle matrimonial. El divorciat pot contreure nou matrimoni i no així qui únicament està separat, encara que a Catalunya podrà formalitzar una parella de fet amb una altra persona.

Condicions necessàries per obtenir la separació i el divorci davant de notari

La primera condició és l’existència d’un matrimoni previ i que hagin transcorregut més de tres mesos des de la seua celebració, que la separació o divorci siguin de mutu acord i que el matrimoni no tingui fills menors. En cas de no donar-se aquestes condicions, la separació i el divorci només poden tramitar-se davant d’un jutge. La separació i divorci notarial s’atorga mitjançant escriptura pública que haurà de tenir uns determinats requisits, com són presentar certificació de matrimoni, documents d’identitat dels cònjuges i el conveni regulador de la separació o, en el seu cas, divorci, que ha d’estar preparat per un advocat, el qual podrà ser el mateix per a totes dos parts.

Contingut del conveni regulador

El conveni haurà d’estar firmat per tots dos cònjuges i preparat per un advocat. S’hi recolliran els acords corresponents. Es determinarà la pensió compensatòria indicant la forma de pagament, criteris d’actualització i garanties, si n’hi hagués.

Habitatge familiar i fills

S’establirà també l’ús de l’habitatge familiar amb el seu aixovar i la compensació econòmica per treball. Al conveni regulador, els cònjuges també podran acordar aliments per als fills majors d’edat que no tinguin recursos econòmics propis, establint finalment la liquidació del règim econòmic matrimonial i la divisió dels béns comuns.

Tot l’anteriorment esmentat s’haurà de firmar en presència notarial pels dos cònjuges, si bé existeix la curiosa circumstància que també ha d’estar firmat pels fills majors d’edat o emancipats que afectin les mesures econòmiques respecte dels seus aliments.

Consell legal

Quan existeix acord i no hi ha fills menors, la via de la separació o divorci davant de notari és la més recomanable.

tracking