SEGRE
La màfia a ‘Casa nostra’

La màfia a ‘Casa nostra’SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No, no descriuré cap gesta de partits polítics sacsejats actualment per la corrupció. El títol, meitat català meitat italià, només pretén reflectir i alertar sobre una realitat ben palpable que avança en silenci i amenaça el nostre cos social. La màfia italiana ha descobert, des de fa uns anys, una realitat ben certa: si no realitzen delictes de sang, el nostre país és un immens paradís per poder infiltrar-se en la vida econòmica i els negocis.

Història dels últims anys

Luigi Carnevale, antic fiscal del districte antimàfia de Nàpols, fa una il·lustrativa descripció de les tres màfies italianes més potents assentades entre nosaltres: la Camorra, la Mafia i la ‘Ndrangheta. Catalunya, principalment Barcelona i la Costa del Sol, són les seues destinacions preferides fins al punt que les últimes informacions policials calculen que almenys un 70% d’importants capos hi resideixen, normalment dirigents sense antecedents penals. L’emigració mafiosa a Espanya va començar cap als anys vuitana, el periodista Roberto Saviano diu que “el bon clima, l’absència de legislació antimàfia, les ocasions de reciclatge que atorga l’expansió econòmica i la mútua simpatia italoespanyola converteixen el nostre territori en lloc d’inversió i descans protegit alhora que faciliten el control dels negocis sobre el tràfic de drogues arreu d’Europa”.

Negocis preferits

Els forats oberts per la crisi són especialment aprofitats pels inversors de caràcter mafiós. Les seues preferències s’inclinen per negocis que manegin grans fluxos de diners de forma periòdica, principalment en negocis de caràcter turístic, de restauració i immobiliaris. L’adquisició d’accions en societats i la seua creació van sempre envoltades d’un impecable i acurat marc legal per assegurar el blanqueig dels diners bruts que s’inverteixen. Aviat capten col·laboradors del país que paguen generosament i sovint mantenen aliens a l’origen dels diners que manegen. Les nostres autoritats policials no dormen en aquest tipus de temes, ja que són conscients de les greus conseqüències que tenen tant per al món empresarial com per la possibilitat d’irrupció de lluites entre diferents clans que es tradueixi en delictes de sang.

Consell legal

L’industrial i comerciant d’èxit només ha de tenir una precaució: no enlluernar-se davant de generoses inversions sense revisar prudentment la seua procedència. No fer-ho pot donar com a resultat un soci amb sospitós accent italià.

tracking