SEGRE

PRIMER DE MAIG

Ocupació estable, salaris justos, més drets socials

Ocupació estable, salaris justos, més drets socials

Ocupació estable, salaris justos, més drets socialsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El treball genera riquesa, progrés i cohesió social. Bona part de la vida de les persones es mesura en hores de treball. Un esforç i una dedicació que es compensen mitjançant retribucions amb un objectiu essencial: poder viure dignament i desenvolupar un projecte vital.

Des del 2008 molts dels drets de la classe treballadora han estat eliminats. Ara, l’economia fa 3 anys que creix i les empreses han recuperat els nivells de benefici d’abans de la crisi. La vida de les persones treballadores, però, no ha millorat. Les patronals segueixen resistint-se a una pujada de salaris.

La taxa d’atur és del 15,8%, 9,3 punts més que el 2007, i la segona més alta de la UE.

L’ocupació és cada vegada més precària, augmenten les formes d’explotació laboral i els salaris no creixen.

Les dones continuen sent discriminades en el treball, i el seu sou és un 26% inferior al dels homes. Els joves se’n van del país buscant un futur millor.

Moltes pensions tenen quanties miserables, per sota del llindar de la pobresa i les no contributives estan congelades des de fa 6 anys.

Com a conseqüència de tot això, les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social han augmentat i ja afecten gairebé el 23,5% de la població a Catalunya, mentre l’Estat es gasta desenes de milers de milions d’euros per rescatar bancs o empreses d’autopistes. Això no pot ser.

Cal que disputem els guanys a les empreses, perquè el creixement econòmic ha d’arribar a tots i a totes. Per això, cal crear ocupació estable i de qualitat, millorar els salaris i reforçar les xarxes de protecció social. I per aconseguir-ho necessitem noves polítiques i nous consensos.

Avui, 1 de Maig, CCOO i UGT diem a la Generalitat de Catalunya, al Govern d’Espanya i a les formacions polítiques que donin suport als canvis necessaris, i els impulsin.

Per aconseguir-ho, proposem:

Derogar les últimes reformes laborals.

Cal engegar un pla de xoc per a l’ocupació a fi de donar oportunitats a aquells que tenen més dificultats per trobar un lloc de treball.

Hem de reforçar el caràcter reivindicatiu de la nostra proposta als espais de negociació col·lectiva i també en el sector públic.

Cal reformar el sistema de prestacions per desocupació, perquè cobreixi totes les persones sense ocupació, així com reclamar la renda garantida per a la ciutadania.

Exigim un salari mínim interprofessional suficient i estable que es mantingui en el temps. Cal arribar a un SMI de 1.000 euros.

Exigim una llei d’igualtat salarial entre homes i dones.

És urgent derogar la reforma de les pensions del 2013.

Reclamem més eficàcia en la lluita contra el frau fiscal.

Reclamem la recuperació progressiva de la despesa en sanitat, educació, protecció social i ajuda a la dependència.

Cal engegar el Pacte Nacional per la Indústria

Tot això en el marc d’un país que necessita una forta regeneració democràtica i cultural que deixi enrere una vegada per sempre la confessionalitat de l’Estat i que combati radicalment la corrupció.

Per tot això us emplacem aquest dilluns, 1 de Maig a les 12 del migdia a la plaça del Treball de Lleida, per una ocupació estable, salaris justos i més drets socials.

tracking