SEGRE
La nostra salut i les seues dades

La nostra salut i les seues dadesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tots tenim, per llei, dret a obtenir una informació verídica, comprensible i adequada sobre l’estat de la nostra salut, en especial en aquelles circumstàncies en què ens hem de sotmetre a una intervenció quirúrgica. El pacient té dret no només a ser informat, sinó també a decidir sobre l’autorització i a l’accés de tals dades a terceres persones. No es poden registrar dades de la nostra salut que no siguin les estrictament necessàries.

Què ocorre quan la persona es troba en un estat físic o psíquic des del qual no pot rebre ni comprendre informació sobre la seua salut? Com es procedeix en tals casos? La llei és clara, sempre té preferència a aquesta informació la persona designada al document de voluntats anticipades, si n’hi hagués, i, a falta d’aquest, el representant legal o la persona que tingui la guarda de fet o els familiars més pròxims.

Consentiment informat

Tota persona major de setze anys ha de donar la seua autorització perquè pugui realitzar-se sobre el seu cos una intervenció sanitària. En cas de negativa, sent la intervenció necessària per salvar la seua salut i vida, podrà fer-ho el jutge per mitjà de l’oportuna autorització a instàncies dels metges.

En els supòsits de màxima urgència, com sol passar en casos d’accidents de circulació, no és necessària l’autorització judicial. El consentiment informat es plasma en un document del qual queda constància escrita i en el qual es descriu no únicament les peculiaritats de la intervenció a realitzar sinó també totes les possibles conseqüències i complicacions.

Si el consentiment informat existeix, cap responsabilitat sobre el resultat de la intervenció, sempre que aquesta s’hagi realitzat correctament, no assolirà els professionals mèdics que la duguin a terme.

Voluntats anticipades

Tots podem expressar en un document notarial les nostres voluntats anticipades respecte a com procedir quan no podem donar la nostra autorització a causa de no estar físicament habilitats per fer-ho. Al document citat, podrem detallar la nostra voluntat sobre els actes mèdics o intervencions quirúrgiques que hàgim de suportar.

Consell legal

L’evident prolongació de les expectatives de vida fan cada vegada més necessari i útil l’ocupació de deixar clarament expressades les nostres instruccions per al cas de situacions sanitàries que requereixin autorització i no ens trobem en circumstàncies hàbils per fer-ho. El cost és escàs, propde cinqanta euros, però la seua eficàcia pràctica pot ser important.

tracking