SEGRE
El talent a les organitzacions

El talent a les organitzacionsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa relativament pocs anys, quan les organitzacions necessitaven incorporar talent, el trobaven de manera relativament fàcil. Avui, la situació ha canviat. És diferent per diverses raons, i en molts casos, en determinades professions (sobretot les relacionades amb la tecnologia, l’enginyeria...), hi ha escassetat de professionals. Aquest aspecte ha desencadenat el que es denomina guerra pel talent entre empreses, la qual cosa les obliga a posar tots els recursos i tàctiques possibles per captar el talent especialitzat.

En aquest sentit, es fa imprescindible que les empreses, concretament l’àrea de Recursos Humans, treballin la marca com a ocupadores dels treballadors, i ho aconseguiran realitzant una proposta de valor atractiva i implementant una bona estratègia d’employer branding tant en l’àmbit intern com en l’extern (especialment, a través de les xarxes socials), amb l’objectiu de projectar una imatge atractiva per a aquest talent de què parlem. I és que, avui dia, l’empresa no només ha de cuidar la seua imatge de cara als clients i consumidors finals, sinó que, a més, ha de fer-se especialment atractiva per als treballadors actuals –no perdem de vista que són els nostres millors ambaixadors– i per a professionals que poden aportar molt en el negoci.

Actualment, el talent dels treballadors –de la nostra organització i de la competència– està a la xarxa. Les xarxes socials ja s’han convertit en una eina molt útil per buscar, identificar i atreure nou talent. Qualsevol persona pot ser un/a candidat/a potencial per a una organització.

Què ens aporten les xarxes socials en un procés de selecció de talent? Ens aporten més informació actualitzada sobre els candidats, aquells dels quals disposem de la seua trajectòria, així com els seus interessos, relacions, la seua activitat a les xarxes... Poden arribar a ser canals corporatius per poder relacionar-se amb els candidats, involucrar-los i crear entusiasme, així com per donar a conèixer la cultura de l’empresa, el projecte i tot allò que la faci atractiva.

També ens ofereixen la possibilitat d’identificar possibles candidats passius, és a dir, que no estan en recerca activa de feina. Aquest és un dels avantatges més grans de les xarxes socials: tenir a la nostra disposició professionals que poden ser atractius per a la nostra organització en el moment que n’estem buscant. També hem de tenir en compte que els nostres treballadors actuals són a la xarxa i, per tant, són possibles candidats per a la competència. Per aquest motiu, es fa imprescindible cada vegada més tenir estratègies i programes de recursos humans atractius no només per seleccionar, sinó alhora per mantenir el talent a l’empresa.

Atreure i seleccionar el millor talent des d’un bon lideratge requereix la definició del lloc de treball, informació detallada de l’empresa, de la seua cultura i de la seua estratègia, un estudi objectiu de l’encaix entre organització i candidats, així com de l’acompanyament durant els primers dies del nou professional en l’organització.

Vet aquí un dels reptes actuals de l’àrea de Recursos Humans en les organitzacions.

tracking