SEGRE
Foc criminal

Foc criminalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els incendis tornen a tenyir de roig els camps, els boscos i els edificis. Cada any, com si fos una tràgica ruleta prenen en diferents punts de la nostra geografia arrasant-ho tot. Obren telenotícies, i s’ensenyoreixen de les notícies de cada estiu. Els incendis unes vegades responen a la mà intencional i altres a la negligent de l’home. Com es combat el foc des de la llei?

Vostè pot ser autor d’un delicte d’incendis

Ser l’autor intencional d’un delicte a causa d’un incendi es troba greument penat però també ho està quan aquest fet succeeix per negligència o per imprudència. Les magnituds tràgiques dels incendis estiuencs fan que tals delictes portin gravíssimes penes de privació de llibertat.

Els piròmans, malgrat ser considerats pels tribunals com éssers amb una alteració psíquica assimilable a malaltia mental, no estan contemplats com a subjectes d’exempció de responsabilitat penal. La imprudència continua sent el supòsit que majoritàriament genera tragèdies.

Penes greus i importants sancions

De deu a vint anys de presó pot caure-li a qui provoqui un incendi “que comporti un perill per a la vida i integritat física de les persones”. Si l’incendi no comporta perill per a la vida ni per a la integritat física de les persones, serà castigat com a delicte de danys a una pena més baixa.

Si el que s’incendia són només muntanyes o masses forestals les penes no sobrepassen els cinc anys de presó més multa de dotze a divuit mesos. Produir amb l’incendi greus conseqüències erosives als sòls, alterar significativament les condicions de vida animal o vegetal o pertorbar un espai natural protegit així com obtenir amb l’incendi un benefici econòmic són condicions que ajuden a valorar la importància del delicte. Així podem contemplar com està succeint a Portugal que, la deficient cura dels boscos, com també succeeix al nostre país, col·labora al desbordament i extensió del foc.

Incendiar béns propis.

És delicte incendiar béns propis? Aquest problema ha estat àmpliament examinat per jutges i tribunals, i s’ha arribat a la conclusió que s’ha de castigar amb penes d’un a quatre anys quan es faci per perjudicar o defraudar tercers. Regenerar les masses forestals implica grans períodes de temps i una costosa indemnització que haurà de ser pagada pel culpable.

Consell legal

L’estiu és sinònim de gasolina per als incendis. Una burilla, una distracció en el funcionament d’una màquina de les quals es van desprendre unes espurnes pot conduir-lo directament a la presó. Estar vigilant ha de ser sempre la seua millor i major garantia.

tracking