SEGRE

COL·LABORACIÓ

Amb les fotovoltaiques també ens juguem el futur

Coordinador territorial de Lleida i responsable d’Energies Alternatives d’Up

Amb les fotovoltaiques també ens juguem el futur

Amb les fotovoltaiques també ens juguem el futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La pagesia que vam optar per invertir en energia fotovoltaica el 2008 com a activitat complementària, juntament amb moltes altres famílies catalanes, en el marc d’una intensa campanya divulgativa del Govern estatal per fer-nos creure que apostàvem per un sector amb futur, ens hem sentit enganyats, no una, sinó diverses vegades, tantes com les retallades retroactives que han modificat radicalment a la baixa les condicions de les nostres inversions. Com hem dit en altres ocasions, és intolerable que es canviïn les regles del joc a mitja partida. Nou anys després, la retallada dels incentius ja suposa el 40% i el Govern de l’Estat, lluny de complir els seus compromisos amb aquest col·lectiu, ha anunciat que encara té la intenció de retallar-los més el 2019. Tot plegat, en un país amb unes condicions meteorològiques excepcionals per poder ser capdavanters en el desenvolupament d’aquesta energia.

Cal recordar, i més aquests dies, que Europa celebra la Setmana de l’Energia Sostenible, que els afectats per la inversió en plaques fotovoltaiques ens hem mobilitzat al carrer des del primer dia en defensa dels quasi 4.000 petits inversors, entre els quals un nombre considerable de pagesos i pageses, contra unes retallades contràries a l’estat de dret i que han generat inseguretat jurídica als professionals agraris. També ens hem reunit quan ha calgut amb els partits del Parlament català i del Congrés dels Diputats per traslladar-los la situació injusta en la qual ens vam trobar i demanar-los que instessin el Govern estatal a reparar-la.

Però també cal dir que de tot l’enrenou i la lluita per fer valdre els nostres drets n’ha acabat sortint alguna cosa positiva que pot marcar el camí a seguir. La Comissió Europea ja va criticar durant el 2011 la legislació retroactiva, es van presentar recursos d’inconstitucionalitat, i els inversors estrangers demandes, moltes de les quals han guanyat, davant d’organismes internacionals d’arbitratge. Un altre fet rellevant és la sentència del 2 de juny del Tribunal Constitucional a favor de l’autoconsum compartit i contrària en molts aspectes a l’anomenat impost al sol. Ara cal que l’executiu del PP surti a donar explicacions i deixi de beneficiar les grans multinacionals i consolidar oligopolis a costa dels petits productors.

La previsió d’aconseguir un 25% d’energies renovables el 2020 s’ha ajornat per al 2025, i sense tenir garanties que no es retardi encara més. Com a pagesos i pageses que hem confiat en una aposta de futur que ha resultat enganyosa, com a ciutadans, exigim als governs que compleixin l’obligació de solucionar un problema que ells mateixos han creat, i que afecta tothom de manera decisiva perquè ens juguem el futur.

tracking