SEGRE
Els delictes del futbol corrupte

Els delictes del futbol corrupteSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les notícies sobre els escorcolls que han estat efectuats a la Federació Espanyola de Futbol per buscar proves documentals sobre una presumpta i important corrupció han posat en l’escenari de l’actualitat els delictes que són objecte de tal acusació. Quins són tals delictes? En principi l’acusació versa sobre corrupció entre particulars, falsedat documental, administració deslleial i delictes societaris.

Característiques dels delictes objecte d’acusació:

El delicte de corrupció entre particulars ve a ser una forma de suborn per la qual un directiu, administrador, empleat o col·laborador d’una empresa, perjudica aquesta mitjançant una gestió per la qual un tercer li proporciona un benefici de caràcter econòmic a qui la porta a efecte.

El delicte de falsedat documental consisteix primordialment en l’alteració de document de manera que es modifiqui el seu contingut per aconseguir un benefici propi o d’un tercer. Els delictes d’administració deslleial i societari tenen com a tronc comú aconseguir un resultat delictiu a través del funcionament d’una empresa. Per a la realització de tots aquests delictes, habitualment, quan es donen en l’àmbit esportiu, és necessari estar inserit a l’organigrama directiu o organitzatiu de l’entitat esportiva.

Qui són els responsables d’aquestes conductes delictives?

La responsabilitat en aquestes conductes delictives afecta no només els seus autors sinó, també, els qui, sense ser-ho, actuen com a còmplices i encobridors. En l’àmbit esportiu, tals protagonistes solen ser presidents i directius de les diferents societats per la qual cosa, no ens haurà d’estranyar, que en les investigacions dutes a terme en els casos més recents, arribin en major o menor proporció als equips directius.

La responsabilitat penal porta implícit el pagament del perjudici econòmic que s’hagi pogut ocasionar per la qual cosa els seus autors podran ser embargats en els seus propis béns per l’import que resulti acreditat que van defraudar.

Consell legal:

L’investigat aquests dies en l’àmbit del futbol no deixa de ser la punta d’un iceberg que pot reproduir-se en altres àmbits esportius, com són: bàsquet, hoquei i handbol per ser els més representatius dels que arrosseguen masses. És necessari conscienciar els integrants dels clubs i societats esportives sobre el dret que tenen per controlar els diferents episodis de la seua activitat econòmica. Les Juntes Generals de caràcter anual són, segons la meua opinió, una bona oportunitat per poder exercitar aquest dret.

tracking