SEGRE
Actualitat de l’ADN

Actualitat de l’ADNSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Episodis com els protagonitzats per la pretesa filla de Salvador Dalí i l’intent de reconeixement de paternitat que es pretén atribuir al cantant Julio Iglesias han posat de nou en el focus de l’actualitat l’ús, la història i l’eficàcia de l’ADN.

El descobriment de l’ADN

El famós ADN no va ser investigat ni descobert per a les finalitats judicials que avui majoritàriament s’utilitza. S’inicia la seua investigació l’any 1869, concretament, a la Universitat de Tübingen, quan s’experimentava sobre la composició química del pus dels embenats. La informació allà obtinguda va passar després a ser utilitzada per a altres finalitats, com ara perfeccionar els cultius de verdures, fruites i hortalisses.

L’ús de la tècnica de l’ADN en els àmbits judicials no es porta a terme fins a una data força recent, l’any 1984, i el 1986 Anglaterra se’n serveix per poder condemnar l’acusat d’un assassinat.

Eficàcia i fiabilitat de l’ADN

L’èxit de l’ADN es deu a la seua extraordinària fiabilitat i eficàcia. Els resultats de les investigacions donen una fiabilitat gairebé total, del 99,9 per cent. Aviat policia i tribunals no van dubtar a utilitzar-lo per conèixer les seqüències exactes en la investigació de delictes.

La prova de l’ADN, si bé ha permès atrapar molts delinqüents, també ha estat utilíssima per salvar innocents. La facilitat amb què pot efectuar-se l’esmentada prova ha col·laborat també a la seua realització massiva. Realitzar la prova és una cosa fàcil, n’hi ha prou amb utilitzar un simple bastonet amb cotó impregnant-lo després a la saliva de qui és objecte d’investigació per poder efectuar les comprovacions pertinents.

El dret de família no comptava abans del descobriment de l’ADN amb una prova precisa i plena per poder comprovar els supòsits de filiació. En el dia d’avui, un cop obtinguda la prova, poden instar-se procediments judicials perquè en sentència un jutge declari sense cap mena de dubte que el demandant o la demandant és fill o filla de la persona demandada, amb tot el que això comporta pel que fa a llegítimes i altres interessos de caràcter econòmic.

Consell legal

Si vostè desconeix qui hauria pogut ser el seu pare i desitja saber amb exactitud si la persona de la qual sospita ostenta la possible paternitat, n’hi haurà prou que dirigeixi, a través del jutjat, una demanda civil sobre reconeixement de la paternitat.

De l’èxit de la demanda s’encarregarà l’extraordinària eficàcia tècnica de l’ADN en l’àmbit probatori en què prèviament s’haurà basat.

tracking