SEGRE

COL·LABORACIÓ

La nova moda de precarització laboral, les empreses multiservei

Secretària d’Organització de la UGT-Terres de Lleida

La nova moda de precarització laboral, les empreses multiservei

La nova moda de precarització laboral, les empreses multiserveiSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Què són les empreses multiservei? Són empreses que no desenvolupen una activitat concreta, sinó que presten una multitud de serveis a les altres empreses.

I quan faig aquesta definició, no parlo de les ETT, sinó d’empreses que no tenen cap tipus de regulació pel que fa a negociació col·lectiva; parlo d’empreses que precaritzen tot el nostre entorn, que fan la feina abaratint el salari i les condicions dels mateixos treballadors i treballadores, els treballadors i treballadores que aconsegueixen que l’empresa pugui treballar i sense els quals no existiria.

La gran majoria de les persones que treballen en aquestes empreses tenen un salari de 10.000 euros anuals, al límit del salari mínim interprofessional, i jornades de treball amb un elevat nombre d’hores i en condicions d’esclavitud o semiesclavitud. A la UGT tenim comptabilitzades unes 251 empreses multiservei que podrien estar desregularitzant les condicions d’uns 50.000 treballadors i treballadores al nostre país.

Què demanem des de la UGT?

Demanem que les persones afectades per les empreses multiservei tinguin les mateixes condicions laborals i econòmiques que qualsevol persona treballadora del sector al qual pertanyin. És a dir, si la persona treballa netejant, que cobri segons el conveni col·lectiu de la neteja. Si la persona treballa en l’àmbit de la seguretat, que cobri segons el conveni col·lectiu de seguretat. Si la persona treballa en un escorxador, que cobri segons el conveni col·lectiu dels escorxadors. En definitiva, el que demanem és que hi hagi una regulació laboral per a les persones afectades. Com es va demanar i aconseguir fa uns quants anys amb les ETT.

Què hem fet com a UGT per aconseguir el nostre objectiu?

Hem fet anàlisis, estudis i comparatives per conèixer la situació real al nostre país. Hem fet campanyes de conscienciació, com la campanya “No a les multiservei”. Hem impugnat i estem impugnant convenis col·lectius d’empreses multiservei que l’únic que fan és empitjorar les condicions laborals de les persones treballadores.

Què estem fent com a UGT per aconseguir el nostre objectiu?

Seguir impugnant els convenis que signen aquestes empreses i que l’únic que fan és precaritzar la situació laboral de les persones treballadores. Hem iniciat una nova campanya: “Precari, NO, gràcies”, que consistirà a atorgar un segell o certificat de qualitat a les empreses que tinguin millors condicions laborals i a denunciar públicament aquelles que abusin de les persones treballadores o que realitzin pràctiques d’explotació laboral.

També denunciem la situació de precarietat de les persones afectades per aquest tipus d’empresa i els fem una crida perquè sàpiguen que la UGT és casa seva i vinguin a informar-se i a solucionar la seva situació.

M’acomiado amb una de les meves frases preferides: si lluitem, podem perdre; si no lluitem, estem perduts.

tracking