SEGRE

L?ADVOCAT L?INFORMA

L’impost sobre begudes ensucrades envasades

L’impost sobre begudes ensucrades envasades

L’impost sobre begudes ensucrades envasadesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El passat 1 de maig d’aquest mateix any, la Generalitat de Catalunya va aprovar un nou impost amb el qual poder finançar les seues arques: l’Impost sobre Begudes Ensucrades Envasades (d’ara endavant, IBAE). Mitjançant aquesta figura, el govern català crea un impost basat en una recomanació de l’Organització Mundial de la Salut que alertava sobre els riscos que podien tenir sobre la població aquest tipus de begudes, com ara obesitat o determinats tipus de diabetis. A més, ja s’ha anunciat que en el futur aquesta mesura es veurà complementada amb altres, que gravaran altres productes com podrien ser aliments ensucrats o amb excés de greix.

Ara bé, hi ha una sèrie d’aspectes que són especialment rellevants per a propietaris dels establiments en els quals se serveixen aquest tipus de begudes, especialment ara que ens trobem en la temporada estiuenca (període de més activitat per la seua part). La Generalitat ofereix informació a la pàgina web (www.gencat.cat) habilitant un apartat de preguntes freqüents (dins de la secció d’actualitat) en la qual és possible veure els nombrosos dubtes que tenen els diferents empresaris o consumidors sobre aquest mateix impost.

D’entrada, tindrà la consideració de contribuent la persona encarregada de subministrar la beguda al consumidor final del producte, per la qual cosa aquest veurà augmentar-ne el preu. Per tant, l’encarregat de declarar aquest impost a l’Administració Tributària catalana serà el propietari del bar o l’amo del supermercat en qual es compri. Ara bé, la llei també preveu que pugui actuar com a substitut del contribuent el distribuïdor resident en territori espanyol que subministra les begudes ensucrades envasades a l’establiment que les posa a disposició del consumidor.

Conseqüentment, aquest distribuïdor seria l’encarregat de pagar l’impost (i complir les obligacions formals que posteriorment seran desenvolupades mitjançant un reglament) en cas que li fos impossible al subjecte que hagués subministrat en última instància el producte. Lògicament la concreció del que és una beguda ensucrada envasada també pot induir a error, i per aquesta raó s’estableix una llista concreta de productes: refrescos o sodes; nèctar o sucs de fruites; begudes esportives, de te i cafè o energètiques; llets endolcides, begudes alternatives de la llet (excepte aquelles que expressament no continguin edulcorants calòrics afegits), batuts i begudes de llet amb suc de fruites, i begudes vegetals i aigües amb sabors.

Al seu torn, es descarten expressament els sucs de fruita o verdura naturals, els iogurts i llets fermentades bevibles, productes per a ús mèdic, així com begudes alcohòliques. Aquesta última excepció és particularment rellevant, ja que s’ha de recordar que ja existeix un Impost Especial de Fabricació que grava l’alcohol, per la qual cosa s’hauria de tributar per aquest impost i no per l’IBAE en cas que una beguda contingués tant alcohol com edulcorants calòrics afegits. Tanmateix, tant aquest impost sobre l’alcohol com l’IBAE són compatibles amb l’IVA, l’impost que s’encarrega de gravar el consum en general.

Finalment, val a dir que el càlcul de la quantia a tributar seria de 0,08 euros/litro si la beguda tingués un contingut de sucre d’entre 5 i 8 grams per 100 mil·lilitres o de 0,12 euros/litre si la beguda tingués un contingut de sucre superior a 8 grams per 100 mil·lilitres. En cas que vostè tingués més dubtes sobre aquest nou tribut, pot utilitzar l’anteriorment esmentada pàgina web de la Generalitat o acudir a un advocat que pugui assessorar-lo adequadament.

L’impost sobre begudes ensucrades envasades

L’impost sobre begudes ensucrades envasadesSEGRE

tracking