SEGRE
Fills secrets

Fills secretsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els mitjans de comunicació estan alterats amb les informacions sobre demandes de reconeixement de paternitat contra famosos, diguin-se Dalí, Julio Iglesias o qualsevol altre cognom d’una celebritat política, artística o cultural.

Al descobrir-se la falsedat d’alguns d’ells, cas Dalí, algú va escriure amb sorna i encert que la pretesa candidata a la filiació li havia preguntat a la seua mare quan era petita qui era el seu pare, i la mare, amb el seu inconfusible accent gallec, li va respondre que “algú d’allí”; és a dir, que era algú d’allí, però la pobra nena va entendre “que era Dalí”, cosa que pel que sembla va tornar a recordar aquella nena quaranta anys després. Els Borbó han estat tradicionalment productors de fills secrets, recordant-se els famosos recorreguts d’Alfons XIII a través de cases de mala nota i prostíbuls madrilenys.

Què pretén el fill no reconegut pel seu veritable pare amb tot això? En els supòsits d’honradesa, que es restableixi la veritat i, en d’altres, llançar-se sobre la corresponent part d’una herència.

Què diu la llei?

La nostra actual llei civil no distingeix ni estableix diferències legals entre les diferents classes de fills, tant els legítims com els secrets, ja que a tals efectes tots tenen els mateixos drets.

Ser fill comporta drets respecte a aliments, herència i pàtria potestat.

El catàleg d’obligacions i drets entre fills i pares és a la nostra legislació molt extens.Quan es busca un reconeixement, s’acostuma a pensar únicament en els avantatges, i les diferents legislacions autonòmiques acostumen a establir condicions diferents.

Històricament, els fills no legítims han donat importants complicacions en temes successoris.

Com cal procedir judicialment

Iniciar una demanda de reconeixement de la paternitat és un procediment civil que compta amb unes particularitats molt concretes.

Així doncs, no contestar a la demanda o negar-se a realitzar les proves de paternitat pot conduir a una sentència estimatòria de la pretensió.

La dificultat més gran en cas de reclamació és que, com que es tracta d’una demanda civil, aquesta, d’acord amb el que disposa la llei, ha de ser plantejada al lloc de residència del demandat, lloc moltes vegades no coincident o molt llunyà del del demandant.

Consell legal

Si algú li reclama un reconeixement de paternitat, no es mostri passiu i accedeixi a sotmetre’s a les proves de l’ADN que se li sol·licitin; d’aquesta manera, evitarà molestes demandes i, en cas de ser vostè personatge públic, una publicitat no desitjada sobre un assumpte privat.

tracking