SEGRE

L?ADVOCAT US INFORMA

La Plusvàlua municipal rep un segon revés aquest any

La Plusvàlua municipal  rep un          segon revés aquest any

La Plusvàlua municipal rep un segon revés aquest anySEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des de la crisi del 2008, va començar a ser habitual que en les transmissions de terrenys gravats per l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (impost de plusvàlua) el valor de mercat fos inferior al que es pressuposava segons la normativa que regulava l’impost.

Aquest estat de coses va arribar fins al Tribunal Constitucional, que l’11 de maig del 2017 es va pronunciar sobre l’esmentat tribut determinant que quan no s’ha produït increment en el valor del terreny transmès no s’haurà de liquidar.

A més, l’esmentada sentència del Tribunal Constitucional va declarar la inconstitucionalitat i la nul·litat de diversos articles de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que regulen com es calcula la base imposable de l’impost.

Si bé els territoris forals d’Àlaba i Guipúscoa ja han modificat la normativa reguladora de l’impost, a la resta de l’estat encara s’està tramitant un projecte de Llei que modifiqui la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. Aquesta situació comporta que en l’actualitat ens trobem davant d’un moment de transitorietat, ja que després de la declaració de nul·litat de determinats articles de la llei no existeix base legal per liquidar l’esmentat impost.

Com a conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional, nombrosos jutjats i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid en la sentència de 19 de juliol del 2017 anul·len les liquidacions de la plusvàlua per haver estat emeses en aplicació de preceptes inexistents en l’ordenació jurídica, i això sense entrar a valorar si existia o no d’increment de valor del terreny urbà.

Concretament, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid en l’esmentada sentència considera que com el Tribunal Constitucional va anul·lar en la seua sentència articles que regulen el càlcul de l’impost, de forma que els jutges no podran valorar si ha existit o no l’increment de valor al terreny que grava l’impost.

Per tant, la situació actual (i mentre no es reguli novament el tribut) és que pot plantejar-se la nul·litat de qualsevol liquidació, fins i tot les efectuades en casos en què realment hi hagi hagut un increment de valor. És a dir, les circumstàncies que es presenten transitòriament, permeten qüestionar totes les liquidacions que els ajuntaments estan efectuant de l’impost de plusvàlua.

És molt probable que aquesta sentència sigui recorreguda davant del Tribunal Suprem, que haurà d’unificar criteris en aquesta matèria, per la qual cosa haurem d’estar pendents d’això.

Malgrat tot l’anterior, la majoria dels consistoris de règim comú han continuat exigint aquest tribut als contribuents amb independència de l’existència d’increment de valor del terreny en les transmissions.

Aquesta situació, mentre no es resolgui, pot provocar un important desfalc a les arques municipals, ja que l’esmentat impost els suposa una gens menyspreable font de finançament.

Vist el panorama actual, i en cas que considereu que us veieu afectats per una situació d’aquestes característiques, us recomanem que poseu el vostre cas en mans d’un advocat especialista que us assessori i pugui defensar els vostres drets.

La Plusvàlua municipal  rep un          segon revés aquest any

La Plusvàlua municipal rep un segon revés aquest anySEGRE

tracking