SEGRE

COL·LABORACIÓ

Pressupostos en comú per tenir millors serveis pagant menys

Creat:

Actualitzat:

El terratrèmol polític de les darreres setmanes ha complicat la feina que des del Comú de Lleida ens havíem plantejat per fer uns pressupostos participatius, realistes i eficients. No ha estat fàcil, i segur que podem millorar-los, però fem arribar amb orgull una proposta global de pressupostos que hem elaborat colze a colze amb la ciutadania.

Uns comptes que no sorgeixen del no-res, sinó que són fruit de dos anys i escaig de feina recollint als barris propostes del veïnat, i fent una anàlisi exhaustiva dels números municipals. Uns comptes que demostren que una gestió responsable i eficaç és possible i que representen una esmena a la totalitat als pressupostos municipals de l’equip de govern.Menys impostos. La proposta de pressupostos en comú és realista en la seua previsió d’ingressos i evita inflar encara més el deute. Rebaixem un 5% de l’IBI urbà aplicant mesures previstes per la llei perquè qui més té més pagui, i abaixem un 20% l’IBI rústic per ajudar a l’impuls del sector agrari. Com a novetat també suprimim la taxa d’escombraries i l’ajuntem en un mateix rebut amb l’IBI, fet que genera una reducció d’impostos a la major part de la població, principalment a les rendes més baixes, ja que el cost d’escombraries queda repartit entre tots els propietaris, i així simplifica i fa més eficient la gestió.

Ingressos com el de 800.000 € mitjançant la taxa d’ocupació d’espai públic a les distribuïdores permeten incorporar noves mesures en positiu, com la de destinar 160.000 € a bonificacions per a aquells establiments amb terrassa que respectin la normativa i el descans dels veïns i per a ajudes a emprenedors.

I una altra novetat en majúscules: la recaptació es pressuposta de forma realista, ja que s’ajusta als ingressos reals dels darrers anys en partides com multes, impost de vehicles, zona blava i venda de solars, un concepte pel qual es pressuposten 2 milions d’euros, dada que respon a la realitat del 2017.Més participació. Els pressupostos en comú sorgeixen d’un treball de setmanes al carrer per recollir les propostes de la ciutadania, una enquesta posterior per prioritzar partides i un debat en plenari de totes les propostes i la manera d’encaixar-les en els pressupostos. I és eficient, ja que permet a la ciutadania pagar menys, rebre millors serveis i reduir el deute descomunal que arrossega l’Ajuntament.Despeses que prioritzen el bé comú. El treball de pressupostos en comú ha fet emergir el que vol la ciutadania: més recursos per a participació ciutadana, transparència i foment de l’ocupació, més campanyes de civisme, major inversió econòmica als barris i municipalització dels serveis públics, així com el foment de les energies renovables i les ajudes d’emergència social.

Hem reduït 70 partides per un import total de 8 milions d’euros, llimant, per exemple, la despesa en protocol en 212.000 €, i hem potenciat la inversió social amb mesures com casals per al jovent amb acompanyament, ampliació de la xarxa de biblioteques municipals mitjançant la rehabilitació d’espais, més atenció directa a famílies en risc d’exclusió social i fons per al compliment de la ILP d’habitatge i pobresa energètica i per a la construcció i el manteniment del centre de dia per a la gent gran a Cappont.

Els comptes que presenta l’agrupació d’electors proporcionen més recursos a les escoles, teatre, conservatori, belles arts i casals d’estiu. Milloren els ajuts a empreses, formació i foment de l’ocupació, estableixen dotació per millorar mercats com el de Balàfia o el central i doten de més fons la promoció econòmica i empresarial. Hem pressupostat una nova licitació del servei de recollida d’escombraries i de neteja viària amb criteris socials.

També hi ha canvis substancials en medi ambient, amb més zones verdes, subvencions per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica, creació d’espais públics específics per a gossos i millores en la canera. Es dota de fons el projecte per tenir cura i control de les comunitats de gats fers i es recupera el Camí del Riu i l’espai de Serrallarga.

L’espai públic i mobilitat reben un impuls amb un increment de més de 3 milions d’euros per rehabilitar barris, recuperar la Rambla de Ferran i els Camps Elisis, millorar el clavegueram, la pavimentació, la xarxa de carril bici, els camins de l’horta i el cementiri, així com municipalitzar la zona blava i el dipòsit de vehicles. La incorporació de nous funcionaris al control del compliment dels contractes de totes les licitacions de la Paeria permet solucionar la manca de control actual.Reducció del deute i més transparència. Els criteris d’eficiència i l’eliminació de la despesa supèrflua generen un romanent superior a un milió d’euros que permet reduir el deute. I tot amb una aposta ferma per la transparència i la claredat en els comptes que detalla en cadascun dels préstecs que té signats l’Ajuntament la quantitat que es retorna anualment i els interessos que es generen.

tracking