SEGRE

LIDERATGE

Líders en pijama

(*) Olga Serra és experta en Gestió de qualitat, Eines per a anàlisi, Comunicació Corporativa i Treball en Equip. Consultora i professora d’INGENIO, Leadership School.

Líders en pijama

Líders en pijamaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des d’un espai dedicat al lideratge i motivada pels últims esdeveniments que s’han viscut a la nostra ciutat, vaig reflexionar sobre el col·lectiu al qual pertanyo i que estimo profundament: la infermeria. El 8 de febrer passat, Doris Grinspun va ser investida com la primera infermera doctora honoris causa de la Universitat de Lleida. La doctora Grinspun, gerent general de l’Associació d’Infermeres d’Ontario, és un referent mundial per a la infermeria i el sistema de salut, no només pels seus coneixements i trajectòria professional plena d’assoliments i reconeixements, sinó per haver fundat, impulsat i liderat amb mestria programes de guies clíniques basades en l’evidència científica. Una líder capaç de generar coneixement, ensenyar, compartir, implicar i seduir; la seua extraordinària proximitat i senzillesa la fan encara més gran. Un lideratge transformacional el de Grinspun, líder orientada al canvi, infermera inspiradora, que desperta orgull, respecte i confiança.

Diferents autors com Peters i Waterman (1982) o Bas (1998) afirmen que aquest tipus de lideratge és altament efectiu i que és el que està present a les organitzacions que aconsegueixen més èxits. Al cap de pocs dies, una altra excel·lent notícia amb relació al col·lectiu: l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital de Santa Maria, i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida rebien el reconeixement internacional com a centres compromesos amb l’excel·lència en cures. Un altre exemple de com el lideratge ben exercit aconsegueix alinear els objectius individuals i els del gran grup i aportar valor.

Lideratge compartit o colideratge per aconseguir canvis significatius, colíders facilitadors per fer que les coses passin a través de les persones. Els professionals de la infermeria exerceixen el lideratge des de diferents àmbits: assistencial, docent, investigador, gestor i, per descomptat, en la carrera política, entesa aquesta última evidentment com estar al servei de la població. Però no oblidem que existeixen altres líders en pijama, que dia a dia es mouen entre passadissos d’hospital, centres d’atenció primària i residències, optimitzant recursos i amb altes dosis d’habilitat i enginy. Líders gestores que es mouen en àrids i complexos entorns macroeconòmics que en ocasions només conviden al desànim. Líders en universitats, que formen futurs professionals i equips d’investigadores que aposten per una investigació infermera que és clau per millorar la salut de la població. El perfil infermer és idoni per exercir de CEO a qualsevol empresa, però molt especialment al sector sanitari i social. L’excel·lent formació universitària de base, al costat de l’entrenament des del moment zero en el desenvolupament d’habilitats i el pensament crític i reflexiu, ens preparen per a la gestió a tots els nivells: macrogestió, mesogestió i microgestió. Infermeria és honesta i té una visió holística de la salut, així com un punt de vista humanitzat de la gestió.

La transversalitat de la professió la dota d’un enfocament global i estratègic. El treball en equip forma part del seu ADN, així com l’anàlisi, la planificació d’objectius i accions, buscar i optimitzar recursos, basar-se sempre en l’evidència científica i fer un constant seguiment de resultats. Prenent les paraules de Patricia Gómez, infermera i consellera de salut de les illes Balears: “Ser a prop de persones que pateixen et fa veure condicions de vida que tu mateix no sospites.”

tracking