SEGRE

COL·LABORACIÓ

25è aniversari de la Comissió de l'Horta de la FAVLL

25è aniversari de la Comissió de l’Horta de la FAVLL

25è aniversari de la Comissió de l’Horta de la FAVLLSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El dia 7 de febrer de 1993 es va reunir l’assemblea ordinària de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida. En aquesta trobada, l’Associació de Veïns de Copa d’Or i Sot de Fontanet va presentar la proposta per crear una comissió de treball específica per a les associacions veïnals de l’Horta lleidatana. Després de les deliberacions, l’assemblea va aprovar la creació de la comissió de l’Horta el dia 25 de març del mateix any.

Les associacions constituents de la comissió i els seus presidents fundadors van ser: Arques de Rufea (Josep Barberà), Butsènit (Paco Cervera), Caparrella (Joan Miró), Copa d’Or i Sot de Fontanet (Francesc Rosselló), Grenyana (Ramón Viles), Marimunt (Manel Macarulla), Montcada (Manel Rosell), Montserrat (Mario Cañadell), Vallcalent (Antonio Chico), Camí de la Mariola (Llorenç Saura) i Pla de Gualda (Miquel Roman).

En aquesta primera reunió, vaig tenir l’honor de ser escollit com a primer president, acompanyat d’en Joan Sumalla, representant de l’AV Montcada, que va ser escollit secretari. Des de llavors, han transcorregut vint-i-cinc anys i dos companys han continuat presidint aquesta comissió fins avui dia. El segon va ser en Joan Sumalla i el tercer, en Salvador Solsona de la partida de Butsènit, que és l’actual president.

Vint-i-cinc anys donen per a molt. Aquesta comissió ha treballat sense defallir per la millora dels serveis i qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. Enumerar totes les accions seria llarg, però cal destacar la important contribució feta aportant propostes per millorar el PGM el 1993. Avui tenim l’Oficina de l’Horta, la qual va ser reclamada i exigida a la Paeria des de la comissió amb l’objectiu que donés solucions directes als nostres veïns. Cal recordar que, des de la primera convocatòria de la comissió, el primer punt important que no s’ha deixat mai de treballar és la seguretat de la nostra Horta. Actualment hi ha constituïda una comissió de treball mixta entre Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i la nostra comissió per millorar la seguretat i coordinar accions conjuntes.

Un dels aspectes importants per a l’Horta és la comunicació. Els camins han estat un punt clau de les nostres reivindicacions perquè l’Horta tingués unes bones connexions amb la ciutat. Ara com ara, podem dir que han millorat des d’aleshores, però ens queda molta feina a fer perquè les condicions siguin les ideals. Les infraestructures i xarxes de comunicació moltes vegades perjudiquen l’Horta. L’eix transversal ferroviari creuava les terres de l’Horta i es va aconseguir que la Generalitat n’anul·lés el projecte. Fa poc, la Variant Sud posava en perill terres i habitatges i també va ser frenada per la Generalitat després de les nostres al·legacions.

El 2017 es va celebrar el primer Congrés de l’Horta. Un espai de participació per construir entre tots l’Horta del futur. El treball de tota la Comissió previ al Congrés va ser important, perquè al final la majoria de propostes del Pla d’Usos de l’Horta van ser elaborades per aquesta comissió. Un altre exemple de treball conjunt i de l’alta implicació de les partides de l’Horta.

Vàrem començar onze associacions de veïns, però durant aquests 25 anys, tres més s’han incorporat a la comissió: partida Torres de Sanui (presidida per Joan Queralt), les Canals (presidida per Josep Girón) i Llívia (presidida per Josep M. Grau).

Una de les grans virtuts d’aquesta comissió ha estat la gran unió i treball constant i compartit per assolir les millors solucions per als veïns.

Personalment, crec que la comissió ha estat un exemple per a la ciutat, perquè en moments difícils o quan hem tingut reptes importants hem demostrat la nostra unió i ho hem fet per la gran estima que tenim per la nostra Horta de Lleida. Un gran sentiment que ens uneix i enorgulleix a tots.

No ens hem oblidat de les nostres tradicions. El 1994 vam iniciar el primer Aplec de l’Horta per poder retrobar-nos tots i gaudir d’un dia d’agermanament. No sempre s’ha pogut fer anualment, però aquest any en celebrarem el quinzè. Aprofito aquestes línies per convidar tothom i gaudir plegats d’un any ple d’activitats per celebrar el 25è aniversari de la Comissió.

tracking