SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

Facebook i Google: els nous 'monstres' de l'univers

Creat:

Actualitzat:

Si la nova estrena de Masters del Universo, en no se sap quines dates del 2019, ens explicarà com He-Man defensarà una vegada més el regne d’Eternia de les forces del malvat Skeletor, qui serà el superheroi actual que salvarà els humans de les façs de Facebook i Google? Avui les persones de tot el planeta habitem en els regnes d’internet i de les xarxes socials i estem amenaçats per la voracitat d’aquests gegants; que si bé és veritat que la seua millor cara és la que ens ofereix la seua col·laboració, poden amagar també la creu d’una perversitat, que s’aprofita engreixant les seues bases de dades amb una informació privada pertanyent a milions de persones d’arreu del món.

Unes vegades són capaços d’utilitzar-la amb una certa normalitat, treballant amb els milions de converses emmagatzemades i deduint pautes de comportament de les persones que poden ser útils per a molts estudis relacionats amb el big data. Altres vegades, i com presumptament ha passat amb la companyia de Mark Zuckerberg, poden actuar simulant el líder suprem del mal i entregar aquesta informació a Cambridge Analytica, firma de dades lligada a la campanya de Trump i que molt probablement pretenia utilitzar-la en benefici del poderós polític.

Parlant amb Lola: la cançó del ‘chatbot’

Si la generació dels anys 70 escoltava Bailando con Lola de Los Brincos, avui, els seus néts parlen i escolten una altra Lola ben diferent. La d’avui és un chatbot, un robot, i diuen que és empàtica, que té una capacitat d’aprenentatge il·limitat i que el seu és un projecte amb cor. En una societat en la qual el nombre de persones augmenta en milers diàriament, s’acosta l’enorme paradoxa que la comunicació cara a cara tendeix a ser cada dia menor. I és que els ja citats gegants estan creant màquines que, partint de la informació que ens han robat, construeixen robots capaços de donar-nos conversa o de negociar.

Facebook ha presentat un estudi sobre bots que incorporen una nova habilitat –un bot capaç de negociar amb éssers humans.

I és que partint d’estudiar la informació de com resolen i negocien milions de persones un determinat tema, la màquina, i els seus algoritmes, és capaç d’oferir respostes de negociació millors que les mateixes persones. Bots que portant al límit la imitació són fins i tot capaços de fingir i mostrar interès per un producte, per distreure el negociador i aconseguir-ne un altre amb més benefici. Esperem doncs que de la mateixa manera que han aparegut els monstres apareguin també els herois i siguin capaços d’evitar que les persones acabin parlant amb els robots.

tracking