SEGRE

COL·LABORACIÓ

Ens calen nous experts digitals

Director General de la Fundació FUNDIT (esdi.es)

Ens calen nous experts digitals

Ens calen nous experts digitalsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Produïm, ens relacionem, aprenem i ens comuniquem avui d’una manera molt diferent de com ho fèiem fa només deu anys. En el nou escenari, les persones i el coneixement són les bases d’una societat que ha de ser més justa, i estic convençut que disposarà d’un model productiu innovador, sostenible i més competitiu, capaç d’assegurar el benestar col·lectiu. Per aconseguir-ho, però, necessitem un nou tipus de professionals que tinguin ben entrenada la capacitat de copsar a l’oceà d’informacions disponibles, de prendre decisions amb immediatesa i d’ajudar a definir la millor manera de fer el treball. Com haurien de ser aquests nous experts? Han de ser capaços de trencar la frontera tradicional entre ciències i lletres i, per tant, haurien de rebre una formació específica en disciplines humanístiques.

Ens calen persones que hagin interioritzat els reptes i les oportunitats de la globalització i la intel·ligència artificial, dels nous models productius en xarxa i la telepresència, avenços tots que ens obren finestres d’oportunitats, sempre que tinguem cura de proporcionar una educació adaptada als nadius digitals. Per transformar la humanitat haurem d’entendre l’actual revolució.

Avui gaudim de molts aparells (rellotges, polseres, etc.) que es connecten amb altres estris i amb nosaltres mateixos i ens diuen, amb més precisió que mai, qui som, com vivim i si estem sans o malalts. Avui tenim instruments que fa uns anys eren impensables i en menys d’un any tota la realitat haurà tornat a canviar. Amb aquesta velocitat de moviment hem de reflexionar sobre el que anomenem la revolució 4.0 i haurem de respondre als clàssics: “Qui som? Com veiem el món?”

Aquestes preguntes no tenen resposta fàcil, però ens hi hem d’apropar des del vessant humanístic. No hi ha més remei perquè donant sentit al comportament humà podrem contextualitzar com coexistiran la tecnologia i la societat en les pròximes dècades. L’educació ha de ser l’eina per crear aquests nous professionals, que ens han d’ajudar a aprofitar les oportunitats de creixement personal i professional que impliquen aquests canvis. L’honestedat, la recerca de la veritat, la justícia, la prudència, el respecte i, sobretot, el sentit de la responsabilitat, són consideracions essencials dins de l’àmbit professional que les humanitats desenvolupen amb l’objectiu de trencar tòpics i paradigmes del passat i preparar els treballadors pels desafiaments del futur.

De fet, dos de cada deu llocs de treball estaran directament o indirectament vinculats amb les humanitats digitals. Volem una ciutadania hàbil per comprendre els nous models productius i de comunicació.

La formació que requeriran per afrontar els reptes de futur haurà d’integrar el component humà en la presa de decisions, assumint el poder transformador de la tecnologia. Volem, en definitiva, unes humanitats digitalitzades per humanitzar la tecnologia.

tracking