SEGRE
Cap a on ens condueix        la quarta revolució industrial?

Cap a on ens condueix la quarta revolució industrial?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

C

ada vegada més ens assalten dubtes i ens preguntem: com i quan ens impactarà? Com seran els treballadors del futur?

És una realitat que ja és aquí; ens desconcerta i, molt aviat, ens impactarà socialment i transformarà les nostres vides. Avui no concebríem el món sense la presència i ajuda dels avenços tecnològics: només fa 10 anys, sense els smartphones i com ens han transformat com a societat. Això no serà res, en comparació al que ens oferirà aquesta revolució. Si ets una persona i professional jove, vés pensant-te com i què faràs per enfrontar-te a aquesta realitat present de futur proper i si ets un treballador sènior dels 70, comença ja a adaptar-te al canvi per no quedar-te fora del mercat laboral en la pròxima dècada. És obvi que els avenços tecnològics permeten a la humanitat aconseguir grans progressos, però existeixen perills que hem de tenir en compte i hem de reflexionar si podem evitar efectes col·laterals negatius i adaptar-nos sense perdre la nostra essència com a éssers humans.

Els nostres aparells són cada vegada més capaços de fer coses per nosaltres. La robòtica, l’Artificial Intelligence, etc., ja no són una cosa del futur; estan començant a convertir-se en una cosa del nostre dia a dia. Aquests canvis porten també a un futur incert per a la mà d’obra. Ben aviat hi haurà treballs humans que desapareixeran i abans haurem de conviure amb una nova espècie intel·ligent en la nostra món laboral: els cobots (robots col·laboratius). Aquesta revolució propicia el naixement d’un nou tipus de treballadors: els del coneixement.

En un futur de menys de 10 anys, l’entorn laboral canviarà dràsticament i serà un desafiament per a la societat poder trobar ocupabilitat per als milions de persones que ben aviat necessitaran canviar de llocs de treball.

Aquesta massa de treballadors s’haurà de transformar en professionals que puguin satisfer els nous treballs. Haurem d’aprendre a conviure amb els robots, col·laborant-hi en l’entorn de treball.

L’impacte serà brutal, i encara els experts no entreveuen el grau de transformació, a causa d’aquest sunami tecnològic.

Les grans indústries han començat amb l’adaptació, sensorització i robotització dels seus processos. Ara és el moment de les pimes, però encara a Espanya no s’hi atreveixen i pensen que encara falta molt recorregut i que és per a un futur llunyà.

El que no hi ha dubte és que el canvi tecnològic és real, i ha vingut per quedar-se. La qüestió ara és si serem capaços de fer-ho de manera que no deshumanitzem la societat.

La quarta revolució industrial és ja una realitat present, no és una entelèquia de futur. Ens haurem d’acostumar a col·laborar a la feina amb els robots i establir unes noves relacions amb ells.

Els treballadors del futur seran els treballadors del coneixement; s’han convertit en un perfil molt demandat al qual cadascun de nosaltres haurà de migrar i adaptar-se per no quedar-nos fora de joc en el mercat laboral. Les grans indústries ja van començar, ara és el moment de les pimes.

No et quedis fora de joc! Prepara la teua organització ja, no esperis i adapta’t a la nova realitat que ja és aquí, entre nosaltres.

tracking