SEGRE
La importància del compromís

La importància del compromísSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quan imaginem un equip d’alt acompliment, sempre, destaca una característica davant la resta: el Compromís.

En moltes ocasions, molts col·legues de grans i no tan grans organitzacions em comenten la seua preocupació pel compromís dels empleats, i sovint volen saber com fer que s’involucrin més en l’empresa o fins i tot com retenir el talent del qual disposen i que no es perdi, després de tanta inversió per part de l’empresa.

“...la diferència entre haver de fer el que s’ha de fer i voler fer-ho ve marcada pel Compromís de l’Empleat”. Aquesta és la clau i tot líder ha de marcar la diferència

A continuació, destaco els principals beneficis de disposar d’empleats compromesos en les organitzacions:

  • 1. Més productivitat i eficiència. Segons un estudi realitzat al Regne Unit, les empreses amb treballadors més compromesos poden tenir fins al doble de beneficis que aquelles que no els tenen.
  • 2. Millora en la satisfacció dels clients. Un empleat compromès donarà millor servei al client, el qual al seu torn amb aquesta experiència positiva pot recomanar-nos i generar més clients.
  • 3. Plantilla més estable. Les empreses que compten amb un nivell alt de compromís presenten un índex del 40 per cent menys de rotació en la seua nòmina de treballadors.
  • 4. Menys absentisme. Un ambient que genera compromís és un en el qual el clima laboral permet als empleats administrar millor l’estrès, absentar-se menys sovint de la seua ocupació laboral i fins i tot la reducció d’infortunis laborals pot descendir fins al 48 per cent per a les persones que se senten satisfetes a les seues empreses.
  • 5. Disminució de conflictes. Un empleat que estigui compromès tindrà menys tendència a crear problemes o generar conflictes tant amb els companys com amb els responsables.

Ara que tenim clars els beneficis, veurem vuit maneres d’augmentar el compromís al nostre equip:

  • 1. Lideratge democràtic. Segons la Teoria de Lideratge Situacional, no hi ha un estil de lideratge que sigui vàlid per a totes les ocasions, la clau és escollir aquell que millor s’adapti a la situació. En cas de falta de compromís o motivació al nostre equip, l’estil de lideratge més adequat és el democràtic o participatiu, és a dir, aquell que estableix una comunicacional bidireccional entre líder i col·laborador.
  • 2. Definició participativa d’objectius: és important com definir adequadament objectius seguint el format SMART (específic, mesurable, assequible, reptador i amb terminis). Doncs bé, involucrant el nostre equip en la definició d’aquests objectius, crearem un compromís més gran. Quan treballo amb els meus clients i els seus equips, les primeres sessions de treball es dediquen precisament a això, és a dir, que defineixin entre tots els objectius i que arribin a un consens sobre la seua definició, com mesurar-lo, si és o no assequible i quins terminis posar-se. Això té un gran impacte en el compromís.
  • 3. Cocreació de plans d’acció perfectament definits. Una vegada definits els objectius, en lloc de dir-li al nostre equip el que ha de fer, és molt més potent cocrear el pla d’acció. Això ho podem fer tant a nivell individual, com d’equip amb una bona sessió grupal de treball en la qual es generin idees, s’avaluïn, se seleccionin les millors opcions i finalment es defineixi què fer, qui ho farà, quan i com. En el moment que els nostres col·laboradors participen en aquest tipus de decisions, el nivell de compromís augmenta de manera espectacular.
  • 4. Valoració i gestió del rendiment. És vital realitzar una bona avaluació d’acompliment amb les seues tres etapes: revisió d’objectius, revisió d’actituds i pla de desenvolupament. En lloc de preguntar “què has fet tu per l’organització?”, hauríem de plantejar “què podem fer junts per assolir més bons resultats en el futur?”
  • 5. Feedback/Retroalimentació. Per descomptat, el fet de tenir una avaluació d’acompliment anual no significa que no hàgim de donar feedback al nostre equip de manera contínua. La comunicació dins d’un equip és fonamental i mai no s’hauria de descuidar. Donar feedback clar i constructiu, tant d’allò que s’està fent bé com del que es necessita millorar. Això és important perquè l’equip es mantingui motivat i en línia amb les expectatives. D’aquesta manera, reforçarem conductes productives i es podran rectificar aquelles que siguin menys adequades.
  • 6. Formació dinàmica continuada. Això té doble benefici: d’una banda, els nostres col·laboradors aprenen noves competències i, d’altra banda, generen compromís al veure que l’empresa hi inverteix.
  • 7. Energia i passió. Apassiona’t amb tot el que facis. Si no pots fer-ho millor, per què ho fas? La teua passió desprendrà energia que serà percebuda per tots
  • 8. Millora contínua estesa a tota l’organització d’aquests set primers pilars del compromís. Un Kaizen continu com a cultura corporativa de l’organització a través del temps, sostenible i independent dels membres de l’equip.

Tal com assenyalava Steve Jobs: “No té sentit contractar persones intel·ligents, i després dir-los el que han de fer. Nosaltres contractem persones intel·ligents perquè ens diguin el que hem de fer.”

No ho fem, per tant, a les nostres organitzacions, si no estarem posant un llast insalvable per a la supervivència i competitivitat de les nostres pròpies empreses.

tracking