SEGRE
Amb ‘E’ d’èxit

Amb ‘E’ d’èxitSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Probablement no hi ha fórmules màgiques que garanteixin l’èxit, però en el meu constant estudi sobre el lideratge, vaig trobar deu conceptes que convergeixen en la figura dels líders exitosos.

Enfocament: en fotografia l’acció d’enfocar és buscar un punt per destacar amb perfecta nitidesa amb relació a la resta, igualment el bon líder no pot dispersar-se, sinó que posseeix una visió clara de cap a on vol conduir a l’organització, pren el control i dóna forma al futur per aconseguir que allò esdevingui.

Estratègia: derivada del llatí strategia, i de dos termes grecs: stratos, que significa exèrcit i agein, que significa guia, és l’habilitat del líder per planificar i dirigir accions per aconseguir la meta conduint al grup.

Educació: Pitàgores deia que era: “Temperar l’ànima per a les dificultats de la vida.” Kaoru Ishikawa, en els principis de la qualitat, com a part fonamental de l’estratègia, afirmava: “Tot comença i acaba amb l’educació.” També entès com a saber estar i saber comportar-se.

Experiència: John Locke (1632-1704), filòsof i metge anglès afirmava que les idees vénen de l’experiència i que naixem com taules rases. Segons Locke els coneixements s’adquireixen amb les experiències. Si hi afegim formació i habilitats, tenim un líder potent.

Empatia: capacitat d’entendre els sentiments i les emocions d’una altra persona, escoltar, connectar amb altres punts de vista i establir relacions des d’una actitud positiva. En aquest cas ser capaços d’empatitzar amb: clients, equips, aliats, proveïdors... Empatitzar per liderar.

Excel·lència: el líder exitós implanta, reforça i dóna suport a la cultura de l’excel·lència. Si no hi ha un compromís real, el seu equip ho percep. Es tracta d’una ferma aposta, i exigeix entusiasme, recursos i dedicació. La millora contínua és un canvi cultural que el líder gestionarà i fomentarà actuant com a impulsor i referent.

Ètica i elegància: la primera com el patró que regula i condueix la conducta. La segona, una qüestió d’actitud. No poden prevaler comportaments basats en relacions individuals quan representem una institució. Una acció poc elegant pot espatllar definitivament relacions institucionals o trencar aliances estratègiques, de manera que la figura del líder mai s’ha de deixar en mans d’aficionats.

Eficiència: concepte que es pot mesurar. Liderar de forma eficient no té res a veure amb retallades, això també pertany a la gestió pròpia d’inexperts. Els béns són escassos i limitats, però és possible optimitzar recursos i obtenir fins i tot millors resultats analitzant i millorant els processos i reduint o minimitzant les possibles deixalles.

Energia: és necessària per liderar i exercir de motor motivador que guiï les persones a la consecució d’objectius. Autoliderar per liderar. Fonamental l’equilibri del líder en totes les dimensions: física, psíquica i emocional. Per afrontar reptes cal estar preparats, és una carrera de fons, creguin-me que no serveix de res castigar el cos i l’ànima, ningú l’hi agrairà, probablement, es fallarà a vostè mateix.

Com vaig sentir una vegada: “Cap heroi mort, salva vides”, deixem els superherois per al cinema i els còmics. Si el líder no es cuida, la seva energia se’n ressentirà i també ho faran els seus projectes.

Encara que potser el millor d’un bon líder són els seus valors i com deia Einstein: “Intenta no tornar-te un home d’èxit, sinó tornar-te un home de valor.”

tracking