SEGRE

COL·LABORACIÓ

Per un espai públic de tots

Portaveu de Ciutadans a la Paeria

Per un espai públic de tots

Per un espai públic de totsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Respecte del debat sobre la invasió d’elements reivindicatius per part de sectors separatistes, el Grup Municipal de Ciutadans va fer la consulta de quant ens estava costant a les arques públiques el sobrecost de neteja d’aquests cartells, llaços, pintades, etcètera.

Entre el dia 15 de setembre de l’any 2017 i el dia 15 del mes de març del 2018 es va estimar que un disset per cent del temps de servei de tres equips, operari més màquina, s’havia destinat a aquesta finalitat. Estem parlant d’uns 17.000 euros aproximadament.

I ara és bastant més, ja que la intensificació de la campanya per part dels autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) ha hagut d’augmentar aquest sobreesforç econòmic. I aquest sobreesforç de neteja repercuteix en la resta de tasques de neteja ordinària –ja que no oblidem que mentre es netegen pintades i es treuen llaços aquestes es veuen perjudicades–.

Amb tot, aquest no és el problema. El problema és l’apropiació de l’espai públic, que és de tots, d’una banda de la societat, fortament ideologitzada. Una part que pretén imposar la seva opinió i ideologia al conjunt dels veïns, que no cal que pensin tots igual, ni com ells.

I és que, perquè els espais públics siguin de tots han de mantenir-se neutres. Per descomptat, quan es retreu aquesta intromissió en l’espai comú, salten els ocupants adduint a la legítima reivindicació política. Potser desconeixen que la democràcia es basa en la defensa de les idees sense violentar de forma activa o passiva al discrepant. I en aquest cas, a l’imposar una visió unívoca, es coarta el dret a gaudir dels espais públics per part de tothom.

No ens enganyem i siguem sincers. Si en lloc de llaços, creus i cartells de color groc, la ciutat fos envaïda per simbologia política de qualsevol altre corrent d’opinió, els que ara pengen els llaços posarien el crit al cel per aquesta intolerable intromissió en l’esfera pública comuna. Facin un exercici de simulació i imaginin, estimats lectors, a qualsevol grup de signe contrari a les seves opinions o conviccions omplint tota la ciutat dels seus símbols, uns símbols que només representen una part de la societat... Ho veurien adequat?

Si la resposta és que no, vostès pensen com aquests veïns que estan tramitant les seves queixes a través de la bústia electrònica de l’ajuntament de Lleida.

Veïns que estan posant de manifest que els carrers i institucions públiques són de tothom i que exigeixen que l’ajuntament ajudi a mantenir la imparcialitat. Veïns ofesos perquè se’ls imposin símbols que no comparteixen i més ofesos encara perquè se’ls insulti quan els retiren per mantenir la neutralitat.

I nosaltres, des del grup de Ciutadans, opinem també com ells, i per això hem registrat una proposta al Parlament de Catalunya perquè es respecti la neutralitat. Per tots els ciutadans

tracking