SEGRE
5 maneres per augmentar la felicitat

5 maneres per augmentar la felicitatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per què hi ha persones més felices que d’altres? Encara que ens queda molt per investigar i descobrir, una cosa que cada vegada sembla més clara és que la serotonina és un factor que contribueix a les nostres emocions i en concret, a la sensació de felicitat i benestar.

La serotonina és un neurotransmissor, és a dir, una molècula que permet la transmissió d’informació entre neurones. Es produeix a partir del famós triptòfan, un aminoàcid a què em referiré més tard quan parli de com incrementar els nostres nivells de serotonina. Però abans vegem algunes de les funcions d’aquest neurotransmissor.

  • Participa en els processos intestinals i, de fet, el 90 per cent de la serotonina es genera als intestins.
  • Té un paper en la regulació dels ritmes circadians.
  • Té un efecte inhibidor sobre la resposta sexual.
  • Està involucrada en la regulació dels cicles vigília-son.
  • Participa en la regulació al sistema cardiovascular.
  • I per descomptat se li atribueix un paper important en els estats emocionals.

Cada vegada més, es parla en entorns científics de les evidències que apareixen de com sentir-se bé emocionalment influeix en la nostra fisiologia, fins al punt que podria existir una relació bastant clara entre persones més felices, més sanes i més longeves.

Les raons que porta els científics a pensar en aquesta relació són múltiples i van des del tipus de bacteris que habiten els teus intestins fins a com funciona el teu sistema hormonal o immunitari.

També, a causa d’una relació una mica més indirecta i menys evident que existeix entre els nivells de serotonina, la interacció amb altres éssers humans i la longevitat.

Encara que només són estudis preliminars, comencen a acumular-se evidències que suggereixen que les persones que tenen una vida social més plena, són més saludables i longeves. O si ho portem cap al cantó oposat, que les persones amb risc d’exclusió social solen tenir més complicacions de salut.

Tot sembla indicar que ens hem d’assegurar certs nivells de serotonina per viure més i en millors condicions. Aquí tenim 5 maneres per augmentar la serotonina:

  1. Prendre triptòfan. El triptòfan és un aminoàcid que ha de competir amb altres per ser absorbit i acostuma a perdre en aquesta competició. El que sí que està clar és que es pot prendre de forma artificial com a suplement i que aquest sí que és aprofitat.
  2. Exposar-se a la llum intensa. Vivim tancats en espais poc lluminosos, sovint a causa de l’ús de pantalles de visualització que són poc amigues de llums brillants o simplement, per falta de finestres adequades. Els estudis realitzats han permès descobrir que fins i tot amb uns nivells baixos de triptòfan, mentre existeixi prou llum, la producció de serotonina es produeix normalment.
  3. Fer exercici. L’exercici intens comporta una activitat més gran de les parts del cervell encarregades de la producció de serotonina i de triptòfan. En els tractaments per a la depressió (atribuïda en part a una disminució dels nivells de serotonina) es recomana la realització d’exercici físic.
  4. Generar-se un estat agradable. Alguns estudis duts a terme amb voluntaris han trobat una relació entre l’estat emocional al qual se’ls demanava que entressin (tristesa o felicitat) i els seus nivells de serotonina després de l’exercici mental.
  5. Cuida els teus microbis. Desenes d’estudis científics relacionen la salut dels teus intestins i la qualitat dels bacteris amb el benestar i per tant, amb la felicitat.

Com a conclusió és important entendre que el cervell és una màquina que s’autoregula, però que està afectada per components ambientals com la qualitat dels aliments que ingerim, les hores que descansem, la nostra activitat física o l’estrès que patim, que poden superar aquesta capacitat innata del cervell per mantenir l’equilibri.

Per aquesta raó, podem influir en el procés i la millor manera de fer-ho és entrenar-nos periòdicament a sentir-nos bé.

tracking