SEGRE

COL·LABORACIÓ

El nou institut de Mollerussa

Portaveu del Grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal del Pla d’Urgell

El nou institut de Mollerussa

El nou institut de MollerussaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa uns mesos, i amb bombo i platerets, l’alcalde de Mollerussa i el director dels serveis Territorials d’Ensenyament d’aleshores, Miquel Àngel Cullerés, anunciaven –pel seu compte i risc i sense informar ni els alcaldes de la resta del pobles del Pla, ni la comunitat educativa– la construcció d’un nou institut a Mollerussa que s’havia d’ubicar al costat de l’escola les Arrels.

Aquella decisió unilateral va provocar una resposta crítica d’alguns alcaldes de la comarca que la qualificaven de precipitada i de mancada de consens i en discutien la ubicació, ja que s’havien obviat informes previs com el Pla Territorial de Ponent, que proposava no acumular tots els instituts en una sola població i establia la construcció d’un nou equipament educatiu a la part nord de la comarca. A més, també denunciaven que la construcció es feia en uns terrenys que encara no eren propietat de l’ajuntament de Mollerussa i que, d’altra banda, hi hauria seriosos problemes de mobilitat pel fet d’estar situat al centre de la població.

Malauradament, el temps els ha donat la raó. D’entrada, la primera proposta d’ubicació anunciada va ser desestimada pocs dies després i, llavors, es van proposar uns nous terrenys al darrere de l’escola bressol El Niu. Ara resulta que, com és lògic, el Departament d’Ensenyament no pot iniciar cap projecte sense tenir la garantia de disponibilitat dels terrenys, i en aquests moments l’ajuntament de Mollerussa encara no la té. És més, sabem del cert que s’estan plantejant dificultats per obtenir-la.

Davant d’aquesta situació i aquests darrers dies, l’alcalde de Mollerussa ha fet un nou anunci a la premsa –aquest cop ni tan sols acompanyat d’algun responsable del Departament d’Ensenyament– per dir que els alumnes del nou institut iniciaran el curs de manera provisional a l’edifici de Cal Duc. Afegint encara més provisionalitat i precipitació a tot plegat.

Per la seva banda, el nou director de Serveis Territorials, Carles Vega, que s’ha trobat el problema damunt de la taula tot just accedir al càrrec, ha assegurat que no entenia la precipitació per construir aquest nou institut, i ha indicat que els plantejaments no han estat els més adequats.

Dit i fet, les crítiques i reticències inicials al projecte han estat totalment confirmades. Quan les coses es fan malament des del primer moment, de forma precipitada, sense tenir en compte l’opinió i el consens del territori i fent prevaldre criteris més polítics que tècnics, sempre acaben generant problemes.

I els problemes sobre qui repercuteixen? Doncs, sobre l’alumnat que s’haurà de veure com una baldufa ballant amunt i avall per la geografia de la capital o, fins tot, de la comarca.

Vam reclamar i continuarem reclamant sempre que decisions tan importants per al futur del Pla d’Urgell com és l’educació dels nostres fills no esdevinguin moneda de canvi lligada als vaivens polítics. Des d’Esquerra Republicana volem que es replantegi el projecte des d’una òptica real, planificada i consensuada amb el territori i, sobretot, amb la comunitat educativa del Pla d’Urgell.

Ja és hora de fer un pas endavant i deixar enrere les antigues pràctiques polítiques a les quals alguns semblen voler continuar aviciats. El grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal del Pla d’Urgell tenim clar que crear una nova República implica abraçar uns nous valors i unes noves actituds. Per aquest motiu, creiem que només amb la transparència més total i absoluta i amb la participació plena de tots els agents implicats crearem un model de comarca diferent en un nou país.

tracking