SEGRE

COL·LABORACIÓ

Motor de canvi social

Membre de la Crida per Lleida - CUP

Creat:

Actualitzat:

Tanquem un curs intens en termes polítics, tant a nivell municipal com a nivell nacional, que inevitablement ja ens fa pensar en la represa que ens espera al setembre i els reptes que encarem per a aquest proper any.

Les eleccions municipals del proper mes de maig s’imaginen, per a molts, com una de les primeres oportunitats reals en molts anys per obrir finestres a un projecte de govern de la Paeria que sigui motor de canvi social i nacional.

La Crida per Lleida – CUP va néixer en el context de la contesa electoral del 2015, després d’un procés de reflexió intern i extern sobre la necessitat d’aglutinar una candidatura independentista des de l’esquerra radical que aplegués persones i sensibilitats diverses en aquest espai i més enllà de la CUP.

S’hi van trobar un grup de persones que, tant des de l’activisme com des d’altres fronts polítics, culturals i sindicals, com dels moviments socials, feia anys que treballaven en lluites compartides que volien trobar-se sota un mateix projecte.

Llavor. Com a CUP, veníem d’una reflexió a través del que en vam anomenar “els 5 motors de ciutat”: la necessitat de (re)pensar-nos i (re)pensar el projecte de ciutat en termes de justícia social, igualtat, participació, territori i llibertat. I és en el marc de la Crida per Lleida que es va fer l’esforç per construir un programa polític que posés fil a l’agulla a aquestes intuïcions.

Així es va pensar un programa de ciutat transformador i concret que “a força d’idees” ens permetés una alternativa en termes d’economia i justícia social, d’igualtat i reconeixement a nivell social, de democràcia directa, en medi ambient i urbanisme social, educació i cultura i fent créixer, des del municipi, la importància de les sobiranies individuals i col·lectives.

Tota la tasca municipalista que s’haurà dut a terme aquests quatre anys s’ha fet gràcies a una xarxa de persones i grups de treball en àmbits ben diversos que ha permès un treball diari i de fons, a voltes invisible en termes mediàtics, però que ens sembla que ha col·laborat a pensar la ciutat des d’una alternativa política radicalment diferent. Del pensament a l’acció.

Hem participat a generar un debat de ciutat necessari i imprescindible davant de la monolítica inèrcia de pressa de decisions polítiques en què, malauradament, fa anys que estem instal·lats en termes de govern municipal.

Arrel. En aquest sentit, era i és necessari una oposició persistent per a la transformació social, una nova cultura política de ciutat i un reposicionament en termes nacionals que faci de Lleida una ciutat forta en termes de baula per a la construcció de la República, trencant amb la mediatització i estigmatització que com a ciutat ens ha abocat les polítiques de conveniència de PSC i Ciutadans.

I en aquest sentit, la Crida per Lleida – CUP pretén continuar treballant per un projecte polític radicalment diferenciador en termes polítics i amb uns objectius clars: feminisme com a repte fonamental per a la nostra societat del segle XXI, justícia social des del socialisme de base, llibertat des del reconeixement, els drets i l’equitat i antifeixisme combatiu davant l’enorme risc que assola a tot Europa però que també trobem en forma de microfeixismes continuats en els nostres carrers, o a través de la seva normalització o banalització.

Albert Camus deia que si fracassem al conciliar la justícia i la llibertat, fracassem del tot. I en termes de justícia, a Lleida, hem de vetllar per una acció constant en aquesta direcció. Aquest és, per sobre de tot, el nostre projecte polític que vol continuar escrivint-se sota el paraigües d’una determinació clara.

Fruit. Creiem en la necessitat de continuar apostant per una candidatura municipalista pròpia de ruptura en termes nacionals i d’esquerres, i que en context de construcció de la República i l’embat continuat de l’Estat que viurem, defensi el paper dels municipis a l’hora de fer efectius el mandat de l’1 d’octubre i la importància de no oblidar quin és el nostre paper en el procés constituent i de sobiranies que queda per fer.

Hem vist exemples d’altres ciutats que han iniciat camins de transformació en aquesta direcció, Sabadell i Badalona han permès experiències d’aquesta idea del “pensament a l’acció” per demostrar que és possible un model municipal de canvi.

I d’aquesta experiència ens sembla que en podem prendre exemple, creiem que la millor eina per assolir l’objectiu de renovació a la ciutat de Lleida passa per visualitzar les diferents sensibilitats en candidatures separades, aquelles amb un inequívoc compromís nacional i de transformació, que permeti aglutinar les majors voluntats possibles i cercar la unitat postelectoral per un govern conjunt.

És així que estenem la mà a les forces republicanes i d’esquerres, col·lectius i moviments socials que vulguin sumar-se a una alternativa de dignitat per a la nostra ciutat. Nosaltres en diem llavor, arrel i fruit.

tracking