SEGRE

COL·LABORACIÓ

Pla de xoc per a les carreteres de muntanya

alcalde de Montgai i portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida

Pla de xoc per a les carreteres de muntanya

Pla de xoc per a les carreteres de muntanyaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sempre hem defensat que, a les nostres contrades, les carreteres tenen una rellevància clau en termes socials i econòmics, no només per garantir l’accessibilitat als nuclis de població i per afavorir la mobilitat de les persones, sinó pel progrés i l’economia, i són claus des del punt de vista de la cohesió i el reequilibri territorial. Malauradament, les reivindicacions sobre l’estat de les vies de muntanya s’han accentuat darrerament arran de greus situacions d’emergència que han patit algunes d’aquestes vies.

Per fer front a aquestes reivindicacions, es fa necessari el plantejament d’aquest tema amb celeritat i eficiència. En aquesta línia, ja fa unes setmanes que vam impulsar l’elaboració dels Plans Zonals de Carreteres de la demarcació des de la Diputació de Lleida, tal i com han fet les altres tres diputacions, per tal de disposar d’una eina pròpia del segle XXI que representi una mirada estratègica a mitjà i llarg termini, conjugant el dret a la mobilitat, la seguretat i la capacitat de desenvolupament econòmic del territori, atenent a una necessitat evident, que ja és una reclamació històrica dels ens locals. Tot i això, la majoria de vies de muntanya no compleixen els requisits per ser incorporades als plans zonals i d’aquesta manera poder passar a titularitat de la Diputació, per la qual cosa el manteniment i conservació d’aquestes vies restarà a mans municipals i depenent exclusivament de la disponibilitat de recursos que els consistoris puguin obtenir, en molts casos insuficients, suposant una càrrega que molts municipis no poden assumir, malgrat ser un tema clau per garantir la seguretat dels seus usuaris, ja que la normativa vigent no dóna cobertura supramunicipal a determinades vies de muntanya.

És clar, doncs, que d’una banda cal buscar alternatives per trobar solucions a aquestes situacions de risc que pateixen determinades vies de muntanya i en segon lloc, plantejar un canvi normatiu que faciliti la cobertura necessària per poder disposar d’aquestes solucions. Així, des del grup d’ERC a la Diputació de Lleida creiem que és una oportunitat i una necessitat realitzar els canvis legislatius necessaris, a la Llei i/o al Reglament de carreteres o aprofitant la tramitació de la nova Llei de Muntanya, per tal d’incorporar el reconeixement legal a l’especificitat de les “Carreteres de muntanya”. Això obriria la porta a establir fórmules i instruments de cooperació i col·laboració pel manteniment i la conservació d’aquestes vies, evitant el que succeeix en l’actualitat, que la responsabilitat recaigui únicament en els municipis i on el suport supramunicipal és de caràcter extraordinari i insuficient.

És cert que les institucions supramunicipals, conscients d’aquestes mancances tant tècniques com econòmiques, han establert línies de subvencions amb la finalitat de realitzar obres de millora i manteniment de camins d’ús públic de titularitat local. En aquest sentit, la Diputació de Lleida, té diverses línies (Pla de manteniment de Camins per a Consells Comarcals, Pla de Conservació i Manteniment de Camins a Municipis i ajuts per a inversions en camins municipals). Pel que fa al Govern de la Generalitat, durant l’exercici 2017 es va crear una convocatòria per a inversions en camins públics locals per al període 2018-2020, a partir de la col·laboració dels departaments de Governació, Agricultura i Territori, i d’altra banda, mitjançant els convenis anuals de col·laboració amb els Consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran s’estableixen unes dotacions econòmiques destinades principalment a la millora i manteniment dels camins dels 2.635,6 km que gestionen els consells comarcals de muntanya.

Tot aquest esforç que s’està realitzant per part d’ambdues administracions és absolutament insuficient per poder fer front a les necessitats urgents d’algunes vies que presenten perills imminents per als usuaris, cosa que recomana la necessitat d’explorar altres vies de col·laboració institucional mitjançant un pla de xoc específic i extraordinari destinat a atendre aquelles vies que suposin un risc per la seguretat de les persones. És per això que el ple de la Diputació del mes de juliol va aprovar per unanimitat la nostra proposta d’instar el Govern de la Generalitat a elaborar un pla de xoc mitjançant convocatòria pública, extraordinària, específica i urgent, destinada a millorar les vies de muntanya que requereixin actuacions per garantir la seguretat dels seus usuaris i l’accés al nuclis.

tracking