SEGRE
Atacar l’Estat

Atacar l’EstatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Alguns dels primers passos del passat més funest van començar amb desfilades de torxes, penjant símbols polítics a les cantonades, trencant la neutralitat de l’espai públic, amb dirigents sense escrúpols parlant del poble com un tot, adorant el líder suprem, inventant un supòsit mandat popular i una voluntat d’un poble, creant enemics de la causa, traïdors a la pàtria, dirigint políticament la policia, assenyalant a poc a poc el que no estava amb ells fins a excloure’ls, ocupant fins a saturar els espais públics, situant la gent en dos bàndols, tergiversant, manipulant i reescrivint la història, inventant èpics relats de ficció, i repetint-los als mitjans de comunicació fins a fer-los passar per veritat. I així s’apropiaven fins i tot de les festes majors, engalanant les places de símbols i d’arengues polítiques excloents; a poc a poc intentaven que la gent cregués que això era el sentir majoritari, quan no ho era.

En el mateix sentit ho intenten amb l’apropiació de la Diada catalana. Abans era de tots els catalans, però fa anys que el nacionalisme se l’ha apropiat. Recordem els lemes: 2012, Catalunya, nou estat d’Europa; 2013, Via catalana cap a l’estat independent; 2014, Ara és l’hora, units per un país nou; 2015, Via Lliure a la República Catalana; 2016, A punt; 2017, La diada del Sí, i la del 2018 serà Fem la República. I així continuen encoratjant una matraca inversemblant. En què ha millorat Catalunya des que l’ultranacionalisme s’ha obstinat en la seua quimera? En res. Segueix la fuga de capital, d’empreses, la tensió social i la inestabilitat jurídica.

Els ciutadans tenen dret a viure en un espai públic neutral. La història va alertar que els feixistes del futur es dirien a si mateixos antifeixistes; el neologisme de laboratori sempre va ser la seua obsessió. Hi ha líders que s’omplen la boca de democràcia tancant el Parlament al debat per silenciar l’oposició.

I davant d’aquest escenari, és decent que el President Torra exhortés a atacar l’Estat? A això ens conduiran els dirigents ultranacionalistes a la tardor? Per sentit de la responsabilitat un President d’altura faria tot el possible per evitar portar la ciutadania a aquest error sense sentit.

tracking