SEGRE

COL·LABORACIÓ

Un nou pla urbanístic per a la Lleida del futur

Presidenta del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Lleida

Un nou pla urbanístic per a la Lleida del futur

Un nou pla urbanístic per a la Lleida del futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El futur POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida) ha de recollir la Lleida del futur, una Lleida sostenible, mediambiental i verda, una ciutat que desenvolupi habitatges protegits, àrees comercials i industrials, una ciutat que reculli tots els equipaments per als seus ciutadans: escoles, comunicacions, centres esportius, llars, centres de salut. També una ciutat que no oblidi la seva Horta. Una ciutat segura, neta i accessible per a tots. Una ciutat que miri el futur, protegeixi el seu passat i que reforci la capitalitat de Lleida en la seva àrea d’influència.

Les línies bàsiques d’aquest POUM marquen un escenari de creixement de la ciutat de 140.000 a 160.000 habitants. Però més enllà d’una reserva de solars suficients, creiem que allò que cal plantejar són mesures per tal que els ciutadans de Lleida tinguin accés a un habitatge. Per aquests motius hem proposat, i així s’ha incorporat al nou POUM, mesures concretes per facilitar l’accés al mercat de l’habitatge i, entre elles, i en relació a la reserva d’habitatges socials, la implantació de nus habitatges en un nombre entre el 4% i el 8% provinents de la borsa municipal d’habitatge, amb l’objectiu de donar resposta als 2000 sol·licitants d’habitatge social a Lleida.

La xarxa viària de la ciutat és també un dels elements fonamentals. Però, si és important interconnectar la ciutat a través de diferents anelles de circulació, és prioritat caminar cap a una progressiva peatonalització del centre, que també ha de facilitar i promoure l’accés al monument més emblemàtic com és la Seu Vella, amb la seva candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO i, per aquest motiu, és definirà, al nou POUM, a proposta del PP, un eix bàsic per a vianants Seu Vella-Mercat del Pla-carrer Major.

Aquest nou POUM també estableix, d’una manera especial, la protecció de l’Horta de Lleida, com a símbol d’identitat del nostre territori. Recentment, hem aprovat el Pla d’Usos de I’Horta i el Reglament marca Horta. Cal assentar les bases pel desenvolupament econòmic de I’Horta, limitant les actuacions que no siguin estrictament del sector primari, però també regularitzant aquelles urbanitzacions amb dèficit que, històricament, estaven establertes a la zona.

A partir d’aquí, considerem necessari prioritzar el fet diferenciador de l’Horta, flexibilitzant les condicions per possibilitar actuacions i construccions estrictament relacionades amb l’activitat primària i, en aquest sentit, també hem introduït una proposta al POUM amb l’objectiu de garantir les construccions destinades als usos dedicats a la producció, conservació i transformació del sector. Però la ciutat de Lleida és més que la capital del món agrari, és una capital de serveis, amb una àrea d’influència de prop de 500.000 habitants, una capitalitat que s’ha de potenciar a través d’una implantació racional d’un model comercial competitiu i equilibrat.

Des del Grup Municipal del Partit Popular defensem un model de comerç urbà amb una estructura que integri petites, mitjanes i grans superfícies, ajustada a les característiques i a la identitat de la ciutat, que operi de forma ordenada i que faciliti la llibertat d’elecció i l’accés igualitari per part dels consumidors en condicions de competència. Apostem, i així ho hem fet, amb la proposta del nou POUM per bastir un model de comerç ambiciós i inclusiu que no posi en risc el comerç que tenim avui a Lleida.

I si és important configurar un model comercial per a la ciutat, no ho és menys assentar les bases per a l’establiment d’una estratègia per a la implantació de noves indústries a la ciutat. Per aquests motius hem promogut al nou POUM la implantació d’una plataforma logística al Polígon de Torreblanca, així com l’impuls de la cessió ad aedificandum, una figura que planteja la cessió de terrenys per a la construcció d’indústries amb l’objectiu de crear ocupació i generar riquesa.

Per últim, entre les nostres propostes al nou POUM, hem acordat, amb l’equip de Govern, desenvolupar, durant el primer quinquenni, la construcció que connecti el centre de la ciutat amb l’A-2 pel camí de la Mariola, ampliant i desenvolupant el polígon d’actuació que permeti la prolongació de l’avinguda 11 de Setembre, així com el desenvolupament del Pla especial de Gardeny pel creixement del PCiTAL. Des del PP creiem que la incorporació de totes aquestes propostes al nou POUM possibilitarà un futur millor per a la ciutat de Lleida.

tracking