SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ha començat la verema 2018, i a JARC estem molt preocupats per l’esforç que ha suposat tirar endavant la collita d’enguany, tant per les hores dedicades com per la resta de costos econòmics.

Enguany, les despeses de mà d’obra, productes fitosanitaris i combustible, poden superar en un 40% els costos d’un any normal. Davant d’aquest fet, des de JARC demanem als elaboradors que adeqüin el preu del raïm a les despeses reals dels productors.

Si això no succeeix, moltes empreses vitícoles veuran en risc la seva viabilitat. A JARC, tenim clar, que per tirar endavant, l’esforç ha de ser compartit. Tots coneixem l’argument utilitzat per una part dels elaboradors. Sovint, aquests afirmen que un augment important del preu del raïm no l’absorbiria el mercat i les vendes baixarien.

Aquests dos últims anys, en què el preu del raïm ha fet una pujada considerable degut a la sequera, que ha fet baixar l’oferta (recordem, però, que veníem de preus molt baixos), han demostrat que aquest increment és possible, a més de necessari.

Volem destacar que creiem que el preu del raïm és i serà el guió de la història d’èxit i qualitat de qualsevol denominació d’origen. Centrant nos en un exemple concret, i fent un exercici, segurament molt generalista, però aclaridor, les dades de la denominació d’origen Cava certifiquen que l’any 2017 es van vendre 252.512.336 ampolles amb un impacte econòmic de 1.149,3 milions d’euros, la qual cosa dóna una mitjana de 4,55 euros per ampolla de cava venuda.

Si a aquestes dades, li afegim que el preu del raïm va estar al voltant dels 0,50 euros per quilo de mitjana i es necessiten 1,2 quilos de raïm per elaborar una ampolla de cava, obtenim que el valor del raïm per ampolla és de 0,60 cèntims, cosa que representa el 13,2% del preu final de venda.

Sabem que és un exercici una mica barroer, atès que moltes ampolles de cava es venen a un preu més baix, i no sabem la quantitat exacta per trams de preu, però el que volem posar de manifest és l’esquifit percentatge que representa el que hauria de ser el més valuós: el raïm.

La sectorial de la vinya de JARC considera que cal canviar l’estratègia de manera solidària i compartida. Altrament, el futur no l’escriurem nosaltres.

Bona verema!

tracking