SEGRE

COL·LABORACIÓ

Aquelarre de Cervera, amb una mirada enrere i una endavant

Paer en cap de Cervera

Creat:

Actualitzat:

Passades ja unes hores del tancament de l’edició d’enguany de l’Aquelarre és moment de fer una valoració de l’esdeveniment cultural i social més gran de l’any a la ciutat de Cervera, posant la mirada especialment a les darreres 8 edicions, que són les que he gestionat com a paer en cap, però pensant també en les edicions futures.

L’any 2012 vaig compartir amb algunes entitats i persones que formaven part de l’organització de l’Aquelarre un esborrany que entenia que havia de ser el full de ruta dels Aquelarres següents, document que amb més o menys fortuna vaig batejar com a l’Aquelarre del segle XXI. En vaig fer també un article al número 189 de la revista Segarra. Allà s’explica el projecte que es posava en marxa per fer de l’Aquelarre una festa més gran i millor en tots els aspectes possibles.

Amb aquella idea, l’equip de govern vam posar en marxa des de l’inici del mandat una sèrie de canvis, sovint valents i fins i tot arriscats, però dels que després de l’experiència me’n sento molt orgullós.

La primera gran novetat va ser la creació de la Regidoria de l’Aquelarre l’any 2011 amb l’alcalde al capdavant, tota una declaració d’intencions. Es potencia l’organització creant el Consell Assessor de l’Aquelarre i un nou reglament. Es va decidir ampliar els espais al nucli antic amb l’objectiu de reduir la densitat de persones al carrer per millorar la mobilitat i per generar més impacte econòmic a comerços i restauradors de Cervera, així es crea el nou espai de la plaça Pius XII, amb una capacitat per prop de 5.000 persones.

Es crea la Casa d’Estiu del Mascle Cabró i la seva terrassa, una zona de pagament que per un preu raonable i similar al d’una obra de teatre permet viure perfectament durant més de sis hores els espectacles del Mascle Cabró, les arribades dels correfocs i els concerts musicals. Pensat per a persones amb mobilitat reduïda i per a tots aquells que no poden estar en aglomeracions. S’ha convertit en un espai amb un ambient molt familiar, amb gent gran i de mitjana edat, i també amb nens i nenes que viuen els seus primers Aquelarres. A la zona s’hi han habilitat també espais per als mitjans de comunicació, premsa i televisió, cada vegada més nombrosos.

S’han recuperat les presentacions en espais singulars de la festa com el mateix carreró de les Bruixes o a la Casa d’Estiu, i s’ha promocionat la festa arreu creant la nova web i els comptes de Facebook, Twitter i Instagram, amb filmacions anuals en alta resolució i establint col·laboracions amb el Grup Enderrock, el Festival Cruïlla o convidant bloguers i influencers de prestigi.

El pressupost, que l’any 2011 era de 104.500 euros, ha augmentat fins als 190.000 euros actuals, incrementant considerablement les aportacions de la Diputació de Lleida, de la Generalitat de Catalunya i patrocinis privats.

S’han reforçat els tres pilars de la festa: l’espectacle, el cartell musical i els correfocs. Actualment podem dir que l’espectacle és digne dels més grans esdeveniments del país amb una espectacular encesa de la Universitat i els actes a Cal Racó amb excel·lents escenografies amb actors i músics de Cervera i la Segarra. El cartell musical és destacat amb grups de reconeguda qualitat repartits en fins a cinc escenaris de la ciutat. Pel que fa als correfocs, podem dir sense por que l’Aquelarre té els millors correfocs de Catalunya, executats per la millor colla de Diables com són els Carranquers.

No es pot oblidar la Fira del Gran Boc, que s’ha revisat de dalt a baix per garantir el seu creixement els darrers anys, ni tampoc l’Aquelarret, un espai per als més petits que segur formaran part dels futurs Aquelarres.

L’impacte econòmic de l´Aquelarre de Cervera supera el milió d’euros, amb més de 25.000 assistents durant el cap de setmana omplint com mai carrers, places i terrasses de Cervera.

D’altra banda, s’ha posat molt èmfasi en la seguretat, en la qual es treballa durant mesos amb Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers i seguretat privada.

L’èxit de l’actual Aquelarre és la bona sintonia entre Paeria i entitats, cadascú sabent quin és el seu paper i sabent que tots som necessaris. De fet, ens sentim especialment orgullosos quan als convidats a la festa els expliquem que tot el que veuen està fet per gent de Cervera i la comarca. L’Aquelarre de Cervera ha de seguir creixent qualitativament, sempre tindrà marge per fer-ho, però quantitativament estem prop del sostre, amb els 15.000 assistents actuals dissabte i 25.000 en total entre divendres i diumenge. El sostre de 20.000 assistents dissabte és recomanable fins i tot no arribar-hi per seguir tenint un bon control de la seguretat.

Mirant cap al futur és molt important mantenir i potenciar, més si cal, les complicitats actuals, que la part política segueixi creient de debò en la festa, ser fidels a l’esperit original però tenint una mirada oberta i, fins i tot en algun moment, innovadora, no marxar mai del nucli antic i no oblidar que, tot i que tenim tres pilars bàsics, el foc és l’element principal i el tret més característic de la nostra festa. Així doncs, els correfocs de l’Aquelarre han de seguir sent els millors de Catalunya.

Llarga vida a l’Aquelarre de Cervera!

tracking