SEGRE
Visualitzar, clau dels líders

Visualitzar, clau dels lídersSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La imaginació és una eina molt potent que ens permet viatjar a aquells llocs on ens agradaria estar, percebre certes sensacions o fins i tot ajudar-nos a aconseguir aquests reptes que tant ens motiven. Quan imaginem, s’activen les mateixes àrees del cervell que quan l’estem executant. Sens dubte, ens permet vivenciar com a real allò que imaginem.

El nostre cervell funciona com un processador d’informació, similar a com ho fa un ordinador. És a dir, rep una informació, un input, interpreta l’esmentada informació, la compara amb la que ja posseeix, l’operacionalitza i dóna una resposta output.

El cervell no és capaç de distingir entre el que és real i el que és imaginari. Per això, quan somiem, la nostra ment accepta com a certes aquestes vivències i tenim sensacions similars a estar realitzant-lo. Algun de vosaltres té la sensació d’haver estat en un lloc on no ha estat o haver fet una cosa que mai ha realitzat?

La visualització és una tècnica utilitzada en l’esport. Un esportista que domini aquesta eina tindrà la capacitat de viure el que imagina, sent similar a mirar un vídeo de si mateix en el qual es converteix simultàniament en protagonista i testimoni directe. La imatgeria visual i la llanxa ràpida estan vinculades.

Quan una persona imagina una determinada situació, els paràmetres corporals es comporten de la mateixa manera que quan l’està executant. Fins i tot el ritme cardíac s’accelera juntament amb la freqüència respiratòria. Aplicar aquesta tècnica en l’àmbit empresarial també ens aportarà beneficis.

A les organitzacions, el líder ha de fer realitat la màxima de “si pots veure-ho, pots fer-ho”.

El líder ha d’orientar els seus equips perquè siguin capaços de sentir i viure l’experiència per endavant. Ha d’activar els processos d’aprenentatge necessaris per arribar a dominar la tècnica.

Per a això, cal entrenar-se, treballar amb els nostres equips de forma individual i col·lectiva per aproximar-nos mentalment als objectius plantejats i per conèixer el camí que hem de seguir per assolir-los. Hem de dedicar el temps necessari a establir clarament els objectius que es volen assolir, què suposarà per a l’organització, on estarem situats, quin serà el següent pas, com repercutirà en cadascun dels membres de l’equip.

Tot plegat ens ajudarà a situar-nos en un espai/situació que facilitarà el treball a realitzar. Sense cap dubte, viure el que imagines ajuda a superar els reptes i les situacions complicades.

Com més receptors sensorials entrin en funcionament durant la visualització, més profund serà el procés que s’implanti en el nostre subconscient. L’ambient, els sons, les olors, els colors, els moviments, tot ajudarà.

El líder autèntic incorpora la visualització en la seua estratègia. Forma part del seu aliment, de la gasolina que l’impulsa a la seua missió. Quanta raó té el filòsof nord-americà Mark Johnson quan ens diu que “sense imaginació, res al món no tindria sentit.

No podríem interpretar les nostres experiències sense imaginació. Sense imaginació, no podríem raonar per atansar-nos al coneixement de la realitat”. Somiar despert o visualitzar l’objectiu és tan fàcil com posar-se a entrenar. Segur que ho aconsegueixes.

tracking