SEGRE
Ments brillants

Ments brillantsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Saben què fa diferents les persones d’èxit? La seua manera de pensar. El pensament és una capacitat que tots tenim. Ho fem partint de la informació que recollim i en aquest procés ja som diferents.

Cadascun de nosaltres tenim una percepció dels fets, del nostre entorn, de la informació que es troba al nostre voltant. Els docents sabem que explicarem el mateix tema a cent alumnes i cadascun d’ells prendrà diferents anotacions i recordarà aspectes diferents del que s’ha parlat a classe.

Cadascú de nosaltres, en primer lloc, fem atenció a fets que ens interessin en un moment concret. Quan estiguin pensant a comprar un cotxe, veuran molts models circulant com el que hagin elegit... Hi ha els mateixos, només que ara els criden atenció. Aquesta característica condiciona la informació que cadascú recull sobre els mateixos fets, ja que normalment, tenim diferents interessos. Així en una reunió amb diverses persones o en una negociació, cadascú percep diferent informació, ja que sense adonar-nos-en, l’adaptem als nostres objectius.

En segon lloc, posarem atenció a aquella informació que s’adapti a la nostra forma mental. És a dir, si vostè és una persona de base lògica, no li interessaran exposicions llargues i descriptives, sinó aquelles que tinguin coherència. És més, fins i tot pot ser que l’avorreixin i desconnecti de la conversa.

Influeix també l’experiència, la història de vida de cada persona, la seua cultura, educació, la seua situació actual, etc.

Un marc que condiciona la informació percebuda, ja que els valors, l’educació i l’experiència defineixen en gran manera una persona. Poden veure que només en el primer pas per al pensament, la captació d’informació, ja hi ha considerables diferències entre nosaltres.

Si continuem aprofundint en el pensament, el segon pas és el procés. És com resolem, com associem la informació i com l’analitzem: el raonament. Aquest ens dóna la capacitat per entendre i resoldre problemes, que també és diferent per a cadascun de nosaltres.

És el que diferenciaria en gran part, dos germans, amb la mateixa educació i cultura, però que agafen diferents camins.

El raonament ens dóna la capacitat d’associar o enllaçar la informació, de manera que podem simplificar la realitat per resoldre de manera més eficient. El nostre cervell elabora patrons amb la informació tant per resoldre ara, com per emmagatzemar-la, ja que d’aquesta manera li resultarà més fàcil localitzar-la en un futur. Així funciona la nostra memòria, és el que es coneix com “estirar el fil”, amb una paraula o fet ens reviu un record molt més ampli. Com més gran sigui aquesta capacitat, més dades podem associar, de manera que millor ho resoldrem. És dotar d’informació als fets. Documentar-los.

Si vostè ha de valorar una inversió, com més dades pugui incloure en la seua anàlisi, menys risc d’error tindrà. La ment funciona igual. Quan ha de prendre una decisió, utilitza la informació que ha anat recollint i que ha pogut associar-lo, de manera que com més dades aconsegueixi tenir en compte, millors seran les decisions.

És com si dos persones han de creuar un riu, i una d’elles sap a quina altura creuar-lo per arribar on li interessa, i l’altre sap a més on es podria trobar el pont i el recorregut fins a arribar al seu punt d’interès. Qui creuen que arribaria abans?

En qualsevol cas, hi ha dos factors que ens poden fer a tots més eficients mentalment: la connexió amb els nostres objectius, de manera que la nostra ment no desaprofiti qualsevol informació rellevant relacionada amb això que pugui passar pel nostre costat. I entrenar la nostra capacitat, ja que així ensenyarem la nostra ment a enllaçar cada vegada més informació, fer patrons i d’aquesta forma, realitzar anàlisis més eficients. Tot això sense descuidar les nostres emocions, ja que com ja va afirmar Nelson Mandela, un bon cap i un bon cor són sempre una combinació formidable.

tracking