SEGRE
Models organitzatius III

Models organitzatius IIISEGRE

Creat:

Actualitzat:

La productivitat a Espanya és inferior a la de gairebé tots els països europeus (excepte Portugal i Polònia), la seua eficiència no és tampoc destacable i, tanmateix, els espanyols estem entre els treballadors que més hores passem a l’oficina. Ni més ni menys que una mitjana de 1.780 hores a l’any, segons afirmen les dades de l’Institut National de la Stastistique et des Études Économiques (INSEE) i de l’OCDE, a Espanya.

Aquesta xifra astronòmica només la superen el Japó amb 1.790 hores, els Estats Units amb 1.800 hores i Corea del Sud amb 2.100 hores. Tres països que assoleixen cotes de productivitat superiors a les nostres, d’altra banda. Llavors, què és el que falla?

Dins del continent europeu, aquestes jornades laborals no són la tònica general. Per exemple, al Regne Unit la mitjana és al voltant de les 1.630 hores, molt similar a la de Suècia amb 1.600 hores. Els països centreeuropeus abaixen el llistó: França 1.540 hores, Alemanya 1.410 hores i Holanda 1.390 hores. Fins i tot altres països del sud d’Europa tenen un horari laboral més raonable, com és el cas d’Itàlia amb 1.560 hores. La permanència a l’oficina i figurar en el lloc de treball, un costum molt espanyol, ens allunya de la productivitat, que es basa en:

- Un millor aprofitament del temps.

- Més qualitat de l’activitat realitzada.

- Eficiència empresarial positiva.

Rendiment i productivitat són factors necessaris per garantir l’èxit d’una empresa. Tanmateix, el manteniment d’aquest nivell és el resultat d’un procés d’acumulació de bones decisions i de treball rigorós, un esforç que ens involucra a tots i requereix compromís.

En canvi, es requereixen professionals competents que aportin valor al negoci, una cultura d’empresa sostenible i font de pensament unificat i la implementació de bons hàbits laborals inspirats en la disciplina. Són les claus de l’eficiència i el punt de partida de la generació de les condicions òptimes per garantir la satisfacció en els empleats, clients, proveïdors, distribuïdors i tota la xarxa de contactes del negoci.

Reconèixer una empresa eficient és molt senzill, ja que totes les que ho són presenten els següents atributs bàsics:

- Creació de valor i generació de riquesa.

- Definició clara d’objectius i adequació de plans per garantir-ne la consecució.

- Forma sistemàtica d’operar aplicada a processos i sistemes, orientada a resultats positius.

- Coneixement i preocupació per satisfer les necessitats expectatives i desitjos dels clients.

- Disseny de plans de desenvolupament i millora contínua.

- Foment dels programes de motivació laboral.

- Promoció del desenvolupament professional dels equips de treball.

En el moment que una empresa assoleix l’eficiència, el seu principal objectiu i la seua prioritat ha de ser mantenir-se i continuar creixent. Només sobreviuran les empreses que perseverin amb intel·ligència en el propòsit de millorar la qualitat, la productivitat i el servei; oferint productes i serveis que tinguin mercat, afirma W. Edwards Deming a Out of the Crisis, l’any 1982.Innovar o millorar no només és necessari, és indispensable per a la supervivència, és part de l’actitud de millora que hi ha d’haver en tota empresa o projecte. Les empreses que a causa de l’èxit s’estanquin, veuran com d’altres ocupen el seu lloc, ja sigui amb alguna millora del producte, del seu servei o del preu. De tant en tant la millora gradual serà insuficient i es requerirà un canvi paradigmàtic: innovació.

tracking