SEGRE

COL·LABORACIÓ

Ara és el moment: Lleida és capital

president del grup municipal del PDeCAT i Unió a la Paeria

Ara és el moment: Lleida és capital

Ara és el moment: Lleida és capitalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimecres passat vaig pronunciar la conferència titulada Ara és el moment: Lleida és capital, que va servir per donar el tret de sortida a la meva candidatura per ser el proper paer en cap de la ciutat. Encara queda mig any per a les eleccions municipals i, per tant, encara és d’hora per entrar en el detall de les propostes concretes que presentarem a la ciutadania de Lleida per obtenir el seu aval. Volia fer una trobada transversal que reunís diferents sectors del teixit social lleidatà d’àmbits molt diferents entre si per compartir amb tots ells la meva visió de la Lleida actual i els reptes que considero que cal abordar de forma inexcusable. El títol de l’acte ja intenta establir quin és el marc conceptual en el qual crec que ens hem de moure: ara és el moment de fer un canvi generacional i de mentalitat a la Paeria, el moment de posar la primera institució de la ciutat alineada amb la pulsió republicana de la nostra societat, i el moment de recuperar la il·lusió i l’ambició col·lectiva. Tot plegat, amb l’objectiu de fer de Lleida l’altra capital de Catalunya, la ciutat d’excel·lència que podríem ser si des de l’ajuntament s’abandonés el conformisme que ens impedeix anar més enllà.

Quan parlo de fer un canvi generacional, no només em refereixo a una qüestió d’edat, sinó sobretot a una forma d’entendre la política diferent a la que ha governat la ciutat des de les primeres eleccions democràtiques del 1979. Els mètodes de la vella política ja no són acceptables. El clientelisme, el joc de les cadires, l’amiguisme o les decisions preses en despatxos d’esquena a la ciutadania formen part d’un model caduc que ha de deixar pas a aquells que posem per davant de tot l’honestedat, el compliment dels compromisos electorals, la transparència, l’apoderament de la ciutadania i el rigor en la gestió dels recursos públics. En aquest sentit, la vella política va encaixar molt malament que ara fa quatre anys no ajudéssim amb els nostres regidors a reelegir Àngel Ros com a paer en cap. I no ho vam fer per principis, per coherència i perquè ens havíem compromès a no fer-ho. Ens vam negar que Lleida fos moneda de canvi de res ni de ningú. Un altre dels aspectes que les properes eleccions han de corregir és l’actual distorsió entre una ciutat majoritàriament republicana i fidel al mandat de les urnes de l’1 d’octubre i un equip de govern liderat per les forces del 155. Les eleccions al Parlament d’ara fa un any, que els promotors de l’aplicació de l’article 155 confiaven que servissin per aconseguir la Generalitat, van revalidar la majoria absoluta independentista. I a Lleida, a més, es va donar per primer cop la situació que la suma dels vots de les llistes republicanes va superar el 50% dels vots emesos en uns comicis que, a més, van tenir una participació rècord. En aquest context, la meva aposta per a les eleccions del maig és i continuarà sent la unitat. Interpel·lo una vegada més Esquerra Republicana i la resta de formacions independentistes perquè junts garantim un govern que posi la Paeria en una posició nítidament compromesa amb la República Catalana.

I tot plegat, ho hem de fer des de la il·lusió i, especialment, des de l’ambició. Lleida té les condicions objectives per ser una capital d’excel·lència i, si no som prou excel·lents és perquè aquells que han estat al capdavant de la ciutat han pecat de conformisme i de deixar-se portar per la inèrcia. Ens cal que Lleida faci la necessària transformació industrial tantes vegades ajornada, ens cal guanyar empreses que generin llocs de treball d’alt valor afegit que, al seu torn, serviran per dinamitzar el comerç local i la vida associativa, cultural i esportiva.

En definitiva, ens cal fer l’aposta transformadora que faci que Lleida assumeixi el rol de capital que li pertoca. No només de capital que és referència per a una àrea que comprèn 300.000 habitants, sinó també una capital necessària i imprescindible per al país. Ens ho va dir el president Puigdemont en el missatge que ens va fer arribar per a la conferència: “Cal un nou equip de govern al capdavant de la Paeria que tingui la màxima ambició no només per fer progressar la vida dels homes i dones de Lleida, sinó per tornar a posar Lleida com una de les grans ciutats de referència, no només de Catalunya, sinó d’Europa.” Aquest és el nostre compromís.

Tindrem l’oportunitat, en els propers mesos, de parlar sobre projectes i de debatre sobre propostes concretes, escoltant a tothom per aconseguir fer créixer la nostra vocació de capital. Ara és el moment. No ho podem deixar per a més endavant.

tracking