SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

L'escalfament global de la cadira laboral

Creat:

Actualitzat:

El presencialismeConegut col·loquialment com escalfar la cadira a la feina, és allargar la jornada dedicant el temps a temes particulars (compres online, WhatsApp, xarrar sobre hobbies). Parlar d’aquest tema pot ser un acte temerari si es pretén buscar culpables en comptes de les causes. Qui ignori l’esmentada màxima, es ficarà en un jardí plantat amb una gespa altament sensible a les condicions ambientals i correrà el risc de no deixar contents ni els jardiners ni la propietat del jardí. Li va passar a la diputada Celia Villalobos, que va provocar un incendi a les xarxes socials a l’insinuar que la jornada laboral dels espanyols s’allarga “escalfant la cadira” perquè s’entretenen parlant del Reial Madrid o de carreres de motos.

Causes que provoquen l’escalfament de la cadira

Qui vol descobrir-ne les causes les haurà de buscar en una mateixa autovia laboral, això sí, circulant en doble sentit. Si avui ho fem en la direcció per la qual circulen els caps, és important veure quin és el seu comportament, assenyala Gonzalo Martínez, director d’Infova: “Si els qui dirigeixen les empreses allarguen les seues jornades de forma habitual, aquests estan enviant un missatge clar als col·laboradors.” L’afirmació del Sr. Martínez em recorda quan jo vaig començar a treballar: “el manual d’acollida” en relació amb la meua jornada assenyalava que l’hora de començar era les vuit del matí, i la de plegar quan el cap apagués la llum del seu despatx.

Productivitat i llei de Pareto

Nombrosos estudis avalen que a partir d’un determinat nombre d’hores a les persones ens augmenta la fatiga i se’ns redueix la motivació, donant per resultat una baixada en el rendiment. Asempleo assenyala que als països que menys hores treballen com Luxemburg, Suècia o Holanda, la seua productivitat per hora és més gran, i que en aquells en els quals es fan més hores com Grècia o Espanya, és menor. EAE Business School indica que a Espanya hi ha una diferència significativa entre comunitats autònomes, al comparar hores treballades i assalariades. La diferència més gran es dóna a Extremadura (20,57%), seguida de Castella-la Manxa, (20,07%). La de Madrid és la que presenta menor diferència, seguida de País Basc i Catalunya. Com en tants àmbits de la vida, en el de la productivitat també es compleix la llei de Pareto (enginyer, sociòleg i economista italià), i són nombrosos els estudis que assenyalen que el 80% de la productivitat s’assoleix en el 20% de la jornada.

tracking