SEGRE
Gestió del canvi en organitzacions I

Gestió del canvi en organitzacions ISEGRE

Creat:

Actualitzat:

El canvi genera por i incomoditat a l’ésser humà, per la seua naturalesa. El canvi organitzacional és aquella estratègia que fa referència a la necessitat d’un canvi i que es basa en la visió de l’organització perquè hi hagi una millor execució administrativa, social, tècnica i d’avaluació de millores.

Per poder tenir el coneixement de quan fer canvis es necessita tenir un bon planejament, tenir ben identificat quins són els seus defectes, identificar problemes i errors que l’organització pateix, i tenir reflectit un enfocament de les conseqüències del canvi a produir. Per efectuar-lo es requereix respondre a les preguntes: per què canviar? Per a què canviar? Quina és la direcció del canvi?

Seguint la filosofia d’Einstein, Juan Ferrer ens proposa un manual de batalla i supervivència per aconseguir el canvi que tant necessiten les nostres organitzacions i la nostra societat. “El punt de partida és que el canvi no és un problema, sinó una part de l’evolució cap a la qual tendeixen persones i institucions per sobreviure i, a més, disfrutar amb això.” El llibre presenta les eines necessàries per gestionar amb èxit tot procés de canvi i en aquest s’assegura que és inútil amagar-se davant dels girs a què tots estem exposats i que el veritablement intel·ligent és prendre el control.

Al llarg de la nostra vida diària ens enfrontem amb constants canvis a molts nivells, molta raó tenia el filòsof Arthur Schopenhauer quan va dir que “el canvi és l’única cosa immutable”. Aquest fet no resulta diferent en el món empresarial, els gerents juntament amb el seu equip han de torejar i gestionar aquest fet ja que és una cosa que està segura que hi haurà en tot el trajecte de la gestió i ignorar-ho resultarà molt car per a les organitzacions avui dia.

La resistència al canvi sempre existirà a les organitzacions, i és que és necessari comprendre que no totes les persones viuen els canvis de la mateixa manera, això és pràcticament normal almenys des del meu punt de vista i manera de pensar, en la majoria de les vegades ens costa sortir de la nostra zona de confort i li tenim cert recel a un procés de canvi. Mitjançant la gestió efectiva d’aquests processos es pot interioritzar tot això com una gran oportunitat d’avançar i aconseguir els elements que ens facin sentir motivats i incorporar-nos en aquestes vivències, en l’àmbit de la psicologia el concepte de resistència al canvi es refereix en les persones que experimenten una angoixa emocional provocada per la perspectiva d’una transformació o pel canvi que s’està produint.

El gerent d’una empresa ha de comptar amb la preparació adequada en aquest tema i sempre gestionar els constants canvis que viurà en l’exercici de les seues funcions, de la mateixa manera ha de saber tractar i ajudar els col·laboradors a qui se’ls fan complicats aquests processos, estic segur que treballant adequadament aquests temes es pot influir positivament en aquells que es resisteixen o simplement es paralitzen davant de tants canvis.

En la meua vida professional m’he trobat amb molts subjectes estàtics que veritablement han significat un gran repte. Es paralitzen davant del fracàs, tenen un fort arrelament als hàbits, una falta d’inclusió-comunicació, males experiències anteriors i una falta o molt poca motivació.

El que és elemental, al meu entendre, sobre els canvis és primerament acceptar-los, ja que és una cosa que estarà sempre present, entendre’ls, perquè sempre hi ha un perquè, tenir una bona actitud, perquè cal ser positiu en aquells moments i veure tot aquest procés com una gran oportunitat d’evolucionar, aprenent i fer-nos-en càrrec. Com? Doncs gestionant-lo.

tracking