SEGRE

COL·LABORACIÓ

Reptes d'auditoria i interès públic

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC)

Creat:

Actualitzat:

La “inspecció de comptabilitats i de l’administració” o “l’examen i estudi d’inventaris i balanços” constituïen alguns dels objectius fundacionals del Col·legi de Comptadors Jurats de Catalunya, és a dir, de l’antecedent directe de l’actual Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC). Des d’aleshores el col·lectiu de professionals i firmes del sector de l’auditoria de comptes proporciona un servei d’interès públic a la societat en el seu conjunt, atesa la importància de la seva funció preventiva a fi i efecte de generar confiança en la informació financera i no financera divulgada per les organitzacions.

Amb l’objectiu d’aportar valor en forma d’informació confiable i transparent a tothom que la requereixi, i conscient del seu compromís professional, el sector encara ara reptes importants. Com a activitat d’interès públic, entenem la regulació i supervisió de les nostres activitats; això no obstant, hem de fer sentir la nostra veu i qüestionar la pressió reguladora i supervisora nacional i internacional creixent –en ocasions desproporcionada– o la falta d’homogeneïtzació normativa. Perquè aquestes dinàmiques, en una economia globalitzada en què les operacions i inversions internacionals són habituals (en grans empreses i en pimes), introdueixen elements de distorsió i d’incertesa respecte al nostre entorn.

Per altra banda, és indefugible la salvaguarda de l’ètica i la independència com a principis essencials de la professió. La nostra aportació de valor se sustenta en la capacitació, l’escepticisme professional i l’ètica i independència, vertaderes claus per aportar valor a les organitzacions i a la societat.

Un altre repte és el tecnològic; la innovació, en un sentit ben ampli. La vertadera estratègia evolutiva té a veure amb l’anticipació als canvis que han d’arribar, la capacitació tecnològica i la formació continuada. El tractament massiu de dades (Big Data), l’indeturable procés de digitalització, l’eclosió i perfeccionament de la intel·ligència artificial, la difusió del blockchain en totes les seves diverses manifestacions (criptomonedes i ofertes inicials de monedes o també conegudes com ICOs, entre d’altres) o efectes (regulació, seguretat, fiabilitat i confiança, entre altres), són factors que modelaran la pràctica auditora i que, al mateix temps, generaran noves demandes socials en relació amb la confiança de les informacions i de la transparència.

Així mateix, és fonamental incidir en la captació i retenció de talent. Aquí partim amb un avantatge, tota vegada que la pràctica de l’auditoria proporciona una visió molt amplia del món empresarial en els seus vessants sectorial i geogràfic, una circumstància que resulta molt valuosa per al desenvolupament de la carrera professional de les persones. I també resulta imperiosa una major presència de la dona en la professió: l’equitat de gènere és percebuda en ella com un element que crea un lideratge més divers.

Tot l’exposat, amb l’objectiu d’aprofundir en l’interès públic de l’auditoria de comptes.

tracking