SEGRE

LIDERATGE

Líders Lean en organitzacions guanyadores (II)

(*) Borja Arrizabalaga Uriarte és expert en Lean Management, excel·lència operacional i sistemes de gestió integrals, consultor i professor d’Ingenio a Leadership School

Líders Lean en organitzacions guanyadores (II)

Líders Lean en organitzacions guanyadores (II)SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les empreses d’avui dia requereixen uns líders amb característiques, talents i competències diferenciats als del segle XX, més orientats a les emocions, la innovació i l’excel·lència en els resultats.

Per aconseguir-ho, aquests líders lean requereixen sis trets, que a continuació us resumeixo.Tret 1: compromís del viatge. Lean és un viatge. No és una solució ràpida ni un programa del mes. Lluny de ser una mera tàctica operativa, Lean hauria de ser una part integral de l’estratègia comercial general.

Únicament després d’identificar el “Nord veritable” i un fort sentit de propòsit, una organització pot entendre com aplicar el sistema Lean per millorar el rendiment a través de l’augment de valor. Tot plegat requereix pensament a llarg termini, paciència i una mentalitat de sostenibilitat. Un entrevistador de l’ex-CEO d’IBM Sam Palmisano va assenyalar que “està tan concentrat en els propers deu anys com en el pròxim trimestre”.Tret 2: persecució implacable de la perfecció. Aquest tret és l’essència mateixa del pensament de Kaizen. L’adopció absoluta de la millora contínua i el rebuig total de l’statu quo. El Líder Lean creu que amb “prou bo” mai no n’hi ha prou! Un comportament de lideratge clau per habilitar aquest tret és la curiositat insaciable. Per millorar, hom ha de tenir curiositat per les possibilitats i alternatives, així com adoptar el concepte clau d’“Aprendre, no saber”. El Líder Lean s’esforça constantment per millorar-se a si mateix i, per tant, la seua organització, i mai pensa que ho sap tot.Tret 3: enfocament del client fanàtic. A Lean, el client està al principi i al final de tot. Sense un enfocament intens en el client i una comprensió del que valoren, un líder no sabrà on enfocar els esforços de millora i pot acabar generant valor de l’organització inadvertidament.

Un comportament de lideratge clau per recolzar el tret 3 és la capacitat de crear una cultura de resolució de problemes, un entorn en el qual els problemes sorgeixen fàcilment i posteriorment els resolen els equips més propers on es realitza el treball.Tret 4: campió de la simplicitat. Leonardo da Vinci va dir una vegada que “la simplicitat és la màxima sofisticació”. La majoria dels processos i estructures organitzacionals són massa complicats i l’atractiu de les eficiències a través de sistemes de TI complexos de vegades empitjora les coses. Així doncs, el Líder Esvelt necessita tenir un mantra diari de simplificar i desenvolupar un ull amb la finalitat de trobar desaprofitaments. “Aprendre a veure-hi” (com ho descriu la LEI) activitats no valuoses és una habilitat que els líders poden i han de desenvolupar per conrear una cultura magra. Un comportament de lideratge que acompanya és Viure amb modèstia.Tret 5: viure l’estil Gemba.Gemba és una paraula japonesa que significa “lloc de treball” o, en l’ús pràctic, “on es crea valor”.

Els líders han de passar menys temps a l’oficina o a la sala de conferències i més temps als punts de contacte reals que afecten el client i els treballadors.

Només d’aquesta manera entendran realment la situació real perquè puguin prendre mesures efectives per millorar el rendiment.

Programant proactivament els “punts d’impacte” perquè puguin participar activament amb les persones més properes al client, en lloc de confiar en informes de tercers i només anar al lloc de treball quan hi ha un problema. Els Líders Lean brinden entrenament continu en el gemba en lloc de donar ordres de l’oficina, exhibint completament el comportament crític de les preguntes i escoltes actives per desenvolupar i desafiar constantment les ments de la seua gent.Tret 6: autèntic, excel·lent i respectuós. La funció principal de Lean Leader és ser un entrenador i un desenvolupador de persones, han de ser inherentment líders en l’exemple. Liderar amb l’exemple no és possible sense ser genuí i actuar amb alta integritat.

El concepte de Toyota de respecte per les persones que viuen en veu alta per al tret 6, perquè només quan es respecta els empleats i altres parts interessades se’ls pot permetre pensar, aprendre i millorar.

tracking